Popis onih koji u nedjelju mogu na birališta smanjio se zbog onih s nevažećom osobnom iskaznicom. Ako ste među njima, ne brinite, moći ćete na izbore, ali uz određenu proceduru.

Galerija


Više je od 52.000 nevažećih osobnih iskaznica. Toliko ih je u Hrvatskoj uoči izbora za Europski parlament. Ali ako ste među onima kojima je osobna istekla, svejedno postoji način da u nedjelju ostvarite pravo glasa.

Vezani članci Osobna iskaznica Istekla vam je osobna? MUP objavio upute. Iduće godine dobivamo nove, pogledajte tko će ih prvi morati promijeniti Amsterdam Nizozemska uvodi promjenu u osobne iskaznice: "Građani moraju moći oblikovati svoj vlastiti identitet i živjeti u slobodi"

S nevažećim dokumentom dođite na biralište, nakon čega će vas uputiti u najbliži ured državne uprave. Tamo ćete dobiti uvjerenje o prebivalištu, s kojim možete na glasanje.

Uredi državne uprave bit će otvoreni u nedjelju od 7 do 19 sati.

"Svaka županija ima svoj ured državne uprave. Popis ureda državne uprave nalazi se i na stranicama Ministarstva uprave, ali i svaki ured državne uprave ima svoju zasebnu web stranicu gdje mogu naći detaljnije informacije i adrese gdje se nalazi", objasnila je Željka Perić, glasnogovornica Ministarstva uprave.

Ako vam je istekla osobna iskaznica, automatski ste brisani s izvatka popisa birača. Tako da na biralište nemojte doći s nekim drugim valjanim dokumentom kao što su putovnica ili vozačka dozvola.

Pa ako ne brojimo ovih 50 tisuća građana s nevažećom osobnom iskaznicom, u nedjelju na birališta može izaći nešto više od 3.830.000 glasača.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Senzacija ispred MORH-a: Više od 50.000 građana obišlo Perešinov MiG