Otkako je avion legendarnog hrvatskog pilota i heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, preko 50 tisuća građana obišlo je Perešinov MiG-21 oznake "26 112".

Galerija Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 1 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 3 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 2 +0 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 4

Povodom obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, nakon 28 godina zahvaljujući angažiranosti hrvatske Vlade i izvrsnim odnosima s Republikom Austrijom, Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, konačno je vraćen u domovinu gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata.

Vezani članci Franko Vidović - 2 Šef Odbora za obranu nakon pada MiG-a: "Oni su na samom kraju svog životnog vijeka. Vrlo je rizično ljude upućivati u njima" Mateja Fras Venus Oni su prvi došli na mjesto nesreće, zapovjednica otkriva: "Avion je bio u plamenu"

''Došli smo vidjeti avion s kojim je naš heroj preletio u Austriju i sjećamo se tog događaja kao da je bio jučer. Mogu reći, zaista sam sretan sam što je konačno došao u Hrvatsku'', rekao je Mirko iz Zagreba koji priznaje kako ga je tih ratnih godina, najviše oduševila Perešinova hrabra odluka.

''Prva asocijacija na Rudija je njegova izjava kako je on Hrvat i kako neće i ne može pucati na Hrvate. On je odabrao svoju stranu, hrvatsku stranu. To je bio naš Rudolf Perešin, simbol hrvatske pobjede'', kazao je Mirko koji je samo jedan od stotine posjetitelja koji svaki dan obiđu avion legendarnog hrvatskog pilota.

Građani: Avion podsjeća na vremena koja ne smijemo zaboraviti, izgleda veličanstveno

''I ja sam bio u JNA u Bihaću kao i Rudi, radio sam na održavanju aviona. Perešinov prelet i njegova hrabrost me oduševila i mogu vam reći, da sam bio na njegovom mjestu, napravio bih isto što i on'', ispričao je Ivan i kaže, ovaj avion podsjetnik je na vremena koja nikada ne smijemo zaboraviti.

Rudolf Perešin svojim je činom postao primjer domoljublja, hrabrosti i požrtvovnosti, ohrabrio je sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za neovisnost i slobodu.

Obitelj Perković priznaje, prizor aviona MiG-21 ispred MORH-a ih je oduševio i kako kažu, iz razgovora s kadetima Hrvatske vojske saznali su dosad nepoznate i zanimljive informacije o MiG-u 21.

''Avion izgleda zaista veličanstveno. Naš dvogodišnji sin Toni iako je još jako mali, već sada kaže kako želi biti pilot, a to je i velika želja njegove bake. Veliki interes pokazao je za Rudijevo pilotsko odijelo i oduševljen je ovim avionom“, rekla nam je Tina Perković i istaknula kako će ona i suprug Tomislav, svoga sina svakako podržati u njegovim željama.

Naime, dolaskom završena je prva faza procesa povratka aviona legendarnog hrvatskog pilota. U projektu povratka MIG-a 21 Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku sudjelovalo je 12 zrakoplovnih tehničara iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 15 pripadnika Zapovjedništva za potporu, koji su bili angažirani u logističkom i tehničkom dijelu.

Planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina neko vrijeme biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane da razgledaju avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu.

Nušina se majka nakon presude obrušila na novinare: "Ovo je linč! Imam sve crno na bijelo. Sram vas bilo!" Majka osuđene Nuše Bunić (Foto: Pixsell,Vjeran Zganec Rogulja) Nuša Bunić (Foto: Pixsell, Vjeran Zganec Rogulja)1 Nuša Bunić na čitanju presude (Foto: Pixsell,Vjeran Zganec Rogulja) - 2 +8 Nuša Bunić na čitanju presude (Foto: Pixsell,Vjeran Zganec Rogulja) - 1

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju