Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zvonjava crkvenog zvona za Zakon je buka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakoni ponekad doista znaju biti apsurdni. Katolička Hrvatska već pet godina zabranjuje zvonjavu crkvenih zvona poslije sedam navečer i prije sedam ujutro.

Iako nas crkvena zvona pozivaju u svatove, na mise, na sprovode, zvone u trenucima sreće, ali i žalosti, država ih je svrstala pod 'buku'. 

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

Pozornost predsjednika Sabora na ovu odredbu skrenuo je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, monsinjor Marin Srakić.

Točno u podne baka Reza dolazi na svoje radno mjesto - zvonik Crkve Svete Marije Magdalene u Marjančacima. Već 41 godinu zvonima poziva vjernike na misu, zvoni baka Reza i kada neka duša napusti ovaj svijet, a štrik u ruke znala je uzeti i kada se spremala oluja.

Oglase li se zvona u selu, puk odmah izlazi na ulicu jer znači da se nešto dogodilo.

Zakonu, međutim, crkvena zvona nisu melodija, već buka. Pozvoni li baka Reza poslije 19 sati, krši zakon. 

Svakoga petka u 11 sati oglašavaju se i zvona na osječkoj katedrali. Prisjećaju se tako dana kada je Osijek oslobođen od Turaka. Zvona su Osječane obavijestila i o smrti pape Karola Wojtyłe.

Na čudnu zakonsku odredbu narodu ostaje samo se prekrižiti i zamoliti svevišnjega.

Vjernicima su zvona neizostavan dio tradicije i običaja. Ne usliši li zakonodavac njihove molitve, crkvenim je zvonima poslije 19 sati - odzvonilo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene