Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakoni ponekad doista znaju biti apsurdni. Katolička Hrvatska već pet godina zabranjuje zvonjavu crkvenih zvona poslije sedam navečer i prije sedam ujutro.


Iako nas crkvena zvona pozivaju u svatove, na mise, na sprovode, zvone u trenucima sreće, ali i žalosti, država ih je svrstala pod 'buku'. 

Vezani članci Menstruacija - 2 Jedna bi europska zemlja mogla postati prva koja ženama plaća bolovanje zbog bolnih menstruacija. Hoće li to uvesti i Hrvatska? Menstruacija Presedan na pomolu: Prijedlog o bolovanju zbog bolnih menstruacija izazvao žustru polemiku

Pozornost predsjednika Sabora na ovu odredbu skrenuo je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, monsinjor Marin Srakić.

Točno u podne baka Reza dolazi na svoje radno mjesto - zvonik Crkve Svete Marije Magdalene u Marjančacima. Već 41 godinu zvonima poziva vjernike na misu, zvoni baka Reza i kada neka duša napusti ovaj svijet, a štrik u ruke znala je uzeti i kada se spremala oluja.

Oglase li se zvona u selu, puk odmah izlazi na ulicu jer znači da se nešto dogodilo.

Zakonu, međutim, crkvena zvona nisu melodija, već buka. Pozvoni li baka Reza poslije 19 sati, krši zakon. 

Svakoga petka u 11 sati oglašavaju se i zvona na osječkoj katedrali. Prisjećaju se tako dana kada je Osijek oslobođen od Turaka. Zvona su Osječane obavijestila i o smrti pape Karola Wojtyłe.

Na čudnu zakonsku odredbu narodu ostaje samo se prekrižiti i zamoliti svevišnjega.

Vjernicima su zvona neizostavan dio tradicije i običaja. Ne usliši li zakonodavac njihove molitve, crkvenim je zvonima poslije 19 sati - odzvonilo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju