Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Žrtve trgovine ljudima u Hrvatskoj uglavnom su žene i djeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 2002. godine do danas na području Hrvatske identificirano je 69 žrtava trgovanja ljudima, odnosno u prosjeku 15 žrtava na godinu, rekao je predstojnik vladina Ureda za ljudska prava Luka Mađerić na seminaru u okviru CARDS 2004. projekta 'Borba protiv trgovanja ljudima'

Prema njegovim riječima, među žrtvama, koje su do sada identificirane, uglavnom su žene i djeca kojima se trguje uglavnom zbog seksualne eksploatacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odnosi sa Srbijom Premijer: 'Rade protiv sebe, pile granu na kojoj sjede' Slika nije dostupna 'To je nedopustivo' Dubrovnik rekao 'NE' eksploataciji ugljikovodika u Jadranu!

'Međutim, u zadnje vrijeme je prisutno i trgovanje ljudima radi radne eksploatacije, a u tom su slučaju žrtve uglavnom muškarci', naveo je Mađerić dodajući kako se tom problemu mora pristupiti sveobuhvatnim programom zaštite ljudi svih dobnih skupina i oba spola.

Po riječima Carmen Prior, voditeljice i twinning savjetnice projekta 'Borba protiv trgovanja ljudima' čija je provedba počela 2007., a završava 30. lipnja ove godine, svrha je projekta jačanje kapaciteta nacionalnih tijela uključenih u sustav suzbijanja trgovanja ljudima.

Uz hrvatske stručnjake, u provedbu projekta uključeni su i twinning policijski i pravosudni stručnjaci iz Austrije i Njemačke, rekla je Prior ocijenivši kako se Hrvatska nalazi na jako dobrom putu rješavanja problema trgovanja ljudima.

'Na području Vukovarsko-srijemske županije u 2007. godini zabilježena su dva slučaja trgovanja ljudima koja smo i procesuirali. Međutim, kod nas je puno više prisutan problem krijumčarenja ljudi', kazao je voditelj Odjela organiziranog kriminala u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj Niko Anđić.

Naveo je kako je ta PU u 2007. zabilježila 39 slučajeva, a u prva tri mjeseca 2008. godine sedam slučajeva krijumčarenja ljudi.

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, seminar provodi Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Institutom 'Ludwig Boltzman' iz Austrije, a nazočni su mu predstavnici policije, pravosuđa, državnog odvjetništva te sustava zdravstvene i socijalne skrbi s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Seminar 'Suzbijanje trgovanja ljudima' završava sutra kada će se njegovim sudionicima pridružiti i predstavnici nevladinih udruga s područja te dvije županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene