Izabrani predsjednik Zoran Milanović u intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao je da Vladi neće smetati u procesu nabave borbenih aviona, ali da se njega pita, posao bi zaključio s Amerikom.


Zoran Milanović, izabrani predsjednik Republike, potvrdio je da s Vladom neće biti prijepora o nabavi borbenih aviona, i to zato što o tome odlučuje Vlada. 

Vezani članci Ponuda francuskog borbenog aviona Službena odluka do Dana Oružanih snaga: Donosimo detalje ponuda Francuske i SAD-a za borbene avione Andrej Plenković u Gospiću Plenković na pitanje jesu li odabrani francuski avioni: "Na sastanku smo sve raspravili. Neću više o tome u ovom trenutku"

Međutim, smatra da bi o toj nabavi odmah trebalo razgovarati s Amerikancima. "Ne kupujemo aute za Sabor, kao neki dan, pa da moraš raspisati javni poziv. Zna se da se kupuje Audi, ali moraš raspisati javni natječaj preko Ureda za opće poslove Vlade i Sabora, pa preko Ureda za nabavu. Na kraju se kupi preskupo umjesto da se kupi direktno upola jeftinije, recimo godinu dana staro vozilo", rekao je Milanović u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Međutim, dodao je, ovdje se ne kupuju auti, "nego se kupuju ubojiti strojevi", važni u sustavu nacionalne sigurnosti. "Kad je već donesena takva odluka, ja nisam protiv nje. Tu treba uzeti u obzir cijeli niz faktora, glavni je, osim kvalitete, pouzdanost. Dakle, dugoročna pouzdanost partnera, dostupnost obuke i rezervnih dijelova, zanavljanja sustava... To je najsigurnije s Amerikancima", rekao je Milanović. 

Dodao je da Vlada to vjerojatno radi iz opreza jer su se jednom prevarili ili su prevareni. "Žele ići kompliciranijim načinom, nepotrebno kompliciranim, koji na kraju za Hrvatsku ne mora biti bolje rješenje. Može biti gore rješenje. Naravno, tu treba voditi računa o tome da se sve strogo kontrolira da ne bi bilo dogovaranja i korupcije. To je moguće, ali krajnji učinak mora biti najbolji za Hrvatsku", rekao je Milanović.

Ne vjeruje da bi izravna pogodba s Amerikancima značila skuplje avione. "Ovdje se radi o američkoj vladi, nema tu nikakvih nakupaca, konja i trgovine. To ne mora biti najjeftiniji, ja nisam lobist američke vlade. Iskreno govoreći, fućka mi se", rekao je Milanović te ponovio da neće smetati Vladi.

"Sustavom upravlja Vlada i ja ću im biti partner, a ovo što govorim, govorim u najboljem hrvatskom interesu. Upravo zato to mogu reći jer ne odlučujem o novcu, ne odlučujem o nabavama, nemam svog favorita. Ne znam koja je tu firma, koja tvornica. Nekad sam kao klinac znao sve proizvođače borbenih aviona, sad ih ne znam", rekao je Milanović.