Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na vojnom učilištu

Milanović napao premijera: "Manirom sociopata Plenković je to gurnuo Saboru s najgorom izjavom"

Zoran Milanović prošli tjedan je boravio u Čileu, a danas na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman odlikovao je djelatnike. Komentirao je aktualne teme.

Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 31. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman gdje je odlikovao, promaknuo i pohvalio djelatnike HVU Dr. Franjo Tuđman.

Zoran Milanović tek je danas komentirao to što u petak u Saboru nije izglasana hrvatska pomoć obuci ukrajinskih vojnika.  

Kazao je kako se on nije imao priliku ni očitovati o tom prijedlogu. Ova Vlada, ima, kaže Milanović, kontinuitet razaranja Ustava.

"Prvo je ministar Radman otišao u Bruxselles, odigrao minijaturu gdje je prihvatio obavezu, bez suglasnosti predsjednika što je protuustavno. Onda mi se nije obratila Vlada nego predistražni ministar Banožić. To je dopis koji nije podoban za postupanje. To je u odgovoru Ureda rečeno i zamoljeno da nam se obrate na ustavan način. I da imam određene rezerve prema tome, oprez i da možemo razgovarati.

No to nije došlo do mene. To je manirom sociopata Plenković gurnuo Saboru. Kao moralnu ucjenu. S najgorom izjavom - 'to je za mene win win'. Kao sitni špiler, to je za njega win win. Sad odjednom nije bitna Ukrajina, pomoć nesretnim ljudima, vojsci koja se razara u Donbasu i koja ima svoje limite kao i svaka vojska, koju zasipamo oružjem kojeg više nemamo. Kad netko moralno ucijeni Sabor i kaže da je to njemu win win. Kao zlatni gojenac. E pa prijatelju, želim to što više takvih pobjeda", poručio je Milanović.

"Što je slijedeće? Veliki kombinator je rekao 'mi vas gledamo'. Stvarno? I mi vas. I naše oči su bistrije. Iz kojeg je to udbaškog repertoara ispalo? Tko nas gleda? HDZ je jedna osuđena organizacija. HDZ to ne zanima. Njih zanima profano. U se, na se i poda se. Znate tko nas gleda? Iz Bruxellesa. Oni su najnetalentiranija generacija političara u starijoj povijesti. Ljudi koji nisu svjesni posljedica onog što rade i onoga što se prije toga događalo", dodao je. 

Kazao je kako je on već htio razgovarati u okviru zakona, ali da Plenković to izbjegava. Njemu je na umu nacionalni interes i oprez.

"Biti nečiji vazal? Poput Pavlovljevog psa reagirati ne nečiju želju? To neki rade", kaže Milanović.

Najavio je kako će iza Nove godine morati govoriti o naoružanju. Kakvo je stanje na skladištima? Što imamo od oružja?

"Što smo se potrudili kupiti i naručiti? I prije rata, ako nešto tražite, čekate godinu i pol dana. Danas zaboravi. Nema. Tko je kriv za opremljenost vojske? To je grozno. Imamo Amerikance koji će nas braniti, kao što brane Ukrajince. Sad moram o tome govoriti. A za to je netko krivično odgovoran u Hrvatskoj", govori. Kaže da Plenković "stalno nabija moralne ucjene, a sam je nemoralan".

"Kao što sam hrvatsku vojsku izvukao iz Afganistana godinu prije Amerikanaca. HDZ bi ih tamo držao dok ne bi poginuli na aerodromu. Bit oportunist kao prijatelj nije dobro. Biti oportunist kao država je nužno" kaže Milanović. 

Skandalozno pismo

"To je čista farsa. Samo da se netko osjeća bolje. Čemu ih mi imamo podučiti? Oni su trenutno najbolja vojska na svijetu", naglasio je. 

"Ovo je Putinov rat izbora. I ovo je američki rat izbora, da se ide preko ukrajinske grbače i s američkim novcem. I europskim novcem. A i o tom novcu se može razgovarati. Pitate me je li to normalno. Nije", dodao je. 

Neizbježno je bilo pitanje o nogometu i novom stadionu.

"To je mali novac. Za 50 milijuna eura se napravi moderan stadion", kazao je. Dotakao se i obnove Banovine, paralela koja se uvijek povlači kad se spomene novi stadion.

"Ja sam za godinu obnovio cijelu Gunju. Koliko je Titu trebalo za Skoplje? Plenković je dosad obnovio šest kuća", kazao je. 

Zapitao se zašto Grad inzistira na Maksimiru.

"Lokacija Maksimir je izvorno nekretninsko vlasništvu Crkve. U tome je problem. Nije problem naći investitore da nije nije problem terena. A ima dosta prosora. Dajte razgovarajte o tome. Ovo je već paraliza", kazao je i dodao da se može i obnovljati Banovina i graditi stadion. Da su takve usporedbe loše. Gradnja stadiona, ponavlja, malen je novac. Kazao je da hrvatski nogometaš iznad hrvatskog prosjeka. 

"Prije mjesec dana, a o tome nisam govorio prije ulaska u Schengen, Borrell je odgovorio na pismo Radmanu. Način na koji mu je odgovorio na pristojan zahtjev da nas se tretira kao ostale zemlje, je skandalozan. Manipulativan. Netočan. Tražite to pismo. Analizirajte kako se ponaša prema punopravnoj članici. Laže se, izmišlja. To je službeno pismo.  To je tretman koji mi dopuštamo. I tako nas se i vrednuje. Kao obični jadni luzeri. Nitko i ništa. Gledaju nas? To nije HDZ. To su ovi mufljuzi iz Bruxellesa. To je kamarila", nastavio je Milanović.

"Tko je dopustio da se tako ponaša prema Mađarskoj. Gdje su bili Ursula von der Leyen dok sam se ja borio za prava LGBT zajednice, bolja nego u Njemačkoj? Hrvatska nije vazal. Nemojte živjeti u strahu", zaključio je. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene