Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O blokadi u Vukovaru

Milanović: Osim hrvatske kulture i bontona nije povrijeđen ni jedan zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović sudjelovao je na izbornoj konvenciji SDP-a Koprivničko-križevačke županije, u Koprivnici.

'Protekle su dvije godine bile teške, i Europska unija se muči, ali nakon pet godina polako izlazi iz krize. Što se tiče stanja u gospodarstvu bit će teško i slijedeće godine. Snaći će se oni koji su spremni raditi više i kvalitetnije. Po starom više ne ide', poručio je premijer Zoran Milanović iz Koprivnice.

Pročitajte i ovo Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku" Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

'Hrvatska je svoj model razvoja iscrpila, napravljeno je puno grešaka, naprosto tako više ne ide. Po tom modelu ćemo biti mala i neuspješna europska država. Moramo se promijeniti jer je konkurencija žestoka. Svi znaju što bi trebalo, ali ne znaju kako', dodao je premijer.

'Čuda obećavali nismo, bajke pričali nismo, šarmirali nismo, obećali smo rad i red. Red smo u posljednje dvije godine uveli. Ono što nismo uspjeli, nema gospodarskog rasta, nezaposlenost je i dalje previsoka. I to je hrvatski strukturni problem. Svi oni koji misle da se preko sezone mogu riješiti problemi - to nije realno', zaključio je premijer Milanović.

>> 'Dok sam ja premijer, srednjoazijski koncepti neće vrijediti u Hrvatskoj'

Nakon toga uputio je poruku Koprivničanima. 'Restoran koji ima svako jelo nema dobrog jela. U njemu se jede, ali loše. Nema vlasti kojoj treba bespogovorno vjerovati, ali mi igramo po pravilima, a ovi drugi igraju u 3. balkanskoj ligi.' 

O referendumu o braku

Zoran Milanović danas je, istaknuvši da to čini osobno i kao predsjednik stranke, pozvao građane da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju za pravo svakoga na sreću i odabir, to jest protiv referendumske inicijative koja ugrožava to pravo.

'Kao osoba i predsjednik SDP-a, ali ne i kao predsjednik Vlade - koja u ovome nije sudjelovala, mogu kazati i pozvati građane da glasaju za pravo svakoga na njegovu sreću i odabir, što znači da glasaju protiv referendumske inicijative koja ugrožava to pravo', rekao je Milanović. Taj referendum nije isprovociran djelovanjem ili politikom Vlade, rekao je Milanović. Besmislen je, ali je nažalost prema hrvatskom ustavu dopušten, kazao je i izrazio nadu kako uskoro slični referendumi neće biti mogući.

Na referendumu 1. prosinca, koji će se održati temeljem potpisa koje je prikupila Inicijativa 'U ime obitelji', građani će se izjašnjavati jesu li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

O Vukovaru

Na traženje novinara kratko se osvrnuo i na izjavu predsjednika Ive Josipovića da su tajne službe trebale više napraviti kad je riječ o sigurnosnoj procjeni događanja u Vukovaru, te da će o tome razgovarati s premijerom.

'Tajne službe, odnosno agencije ne komentiram u javnosti, a to je politika ove Vlade. Tako se radi u zapadnim liberalnim demokracijama. To opet ne znači da te službe nisu predmet demokratske i civilne kontrole. Konkretno govoriti ne mogu, ali mogu načelno politički reći da u Vukovaru osim hrvatske kulture i bontona nije povrijeđen ni jedan zakon. Nadam se da je to vidjela cijela Hrvatska', istaknuo je Milanović.

O 'slučaju šalabahter'

Novinari su tražili od Milanovića da komentira 'slučaj šalabahter' na jučerašnjoj zagrebačkoj konvenciji, na kojoj su neki odustali od kandidatura tvrdeći da je članstvo dobilo naputke kako glasovati.

'Ljudi biraju tajno pa je prema tome na svakome da odabere kako hoće. SDP je jedina stranka koja već godinama ima direktne izbore na svim razinama, što ni jedna druga stranka nije provela. SDP je, što se tiče demokratskih odabira, neću reći standarda, drukčiji od ostalih stranaka', rekao je Milanović te podsjetio da su SDP-ovci i predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića birali plebiscitom. (S.T.K./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene