Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OKONČANA PRVA FAZA OBNOVE

ZABLISTAO U PRAVOM SJAJU Zagrebački ZOO nakon dvije godine dobio novo ruho

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgradnjom Darwinova i Ribareva mosta prema Labuđem otoku i uređenjem tog otoka Zoološki vrt se prvi put nakon 1930. proširio na dodatnu površinu.

Zagrebački Zoološki vrt u nedjelju je otvorio svoja vrata za posjetitelje koji su ga mogli razgledati u novom ruhu jer je, nakon dvije godine radova, ondje izgrađeno 10 novih objekata, a obnovljeno devet, čime je završena prva faza obnove ZOO vrta.

Pročitajte i ovo Očevid kuće u Ulici Zeleni kut - 3 Uzrok nije poznat Buknuo požar na kući kod Maksimira: Iz buktinje izvukli tijelo sina, otac prevezen u bolnicu Screenshot Uz maksimirsku šumu VIDEO Dio Zagreba guši se u smradu, djeca ne izlaze van, građani zabrinuti: "Ne znamo ni što je zapravo tamo"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na svečanosti otvorenja najavio da će se iduće godine u ZOO-u urediti nastambe za vuka, risa i medvjeda, a od 1. siječnja 2018. djeca će imati i žirafu, i moći će se veseliti jer je u Vrtu zbog nedostatka prostora nije bilo već godinama.

Najprije će na svoje doći vuk, ris i medvjed jer njihove nastambe koštaju puno manje, a potom i žirafa budući da je, kaže Bandić, za izgradnju okruženja u kojem bi žirafa bila sretna potrebno par milijuna.

Projekt "Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba – prva faza" vrijedan je gotovo 38 milijuna kuna i u 95-postotnom iznosu financiran je bespovratnim sredstvima EU-a (Europski fond za regionalni razvoj), dok je pet posto dao iz svog proračuna Grad Zagreba.

Napravljena i nova infrastruktura

"To je velika pobjeda za 'Divlje srce grada'", kazao je Bandić te dodao kako je lijepo da ZOO poprima neke nove konture odnosno svakodnevno se mijenja, a pritom čuva svoj stari štih i ljepotu.

Ravnatelj ZOO vrta Damir Skok rekao je da je u Vrtu, osim 10 novih građevina - zgrada i nastambi te devet obnovljenih, napravljena nova infrastruktura, sjeverna i južna ograda.

"Prvo nam je bila dobrobit životinja, ali i dobrobit ljudi da se što ljepše osjećaju u Maksimiru", istaknuo je te pohvalio projektni tim, djelatnike ZOO-a i sve druge koji su sudjelovali u projektu modernizacije. Posjetiteljima ZOO-a zahvalio je na strpljenju i riječima podrške tijekom radova.

Proširenje ZOO-a prvi put nakon 1930. godine

Najavljujući da u ZOO-u nastavljaju graditi i obnavljati, Bandiću je darovao plišanu žirafu. U ZOO vrtu dosad su izgrađeni volijera za afričke ptice i kompleks Madagaskar s nastambom za madagaskarske životinje i suvenirnicom. Izgrađen je i glavni ulaz u ZOO, nastamba za dalmatinske pelikane, Edukacijski centar te restoran s vidikovcem i odmorište. Obnovljeni su Lavlji most i kip Napuljskog ribara, a izgradnjom Darwinova i Ribareva mosta prema Labuđem otoku i uređenjem tog otoka Zoološki vrt se prvi put nakon 1930. proširio na dodatnu površinu.

Uz članove projektnog tima, predstavnike Gradske uprave i tvrtki s kojima se surađivalo u modernizaciji, svečanosti su nazočile mnogobrojne osobe iz zagrebačkoga javnog života. Među ostalima, bili su tu ekipe Crno-bijelog svijeta te Smogovaca, a glazbenu kulisu događaju upotpunili su "Kraljevi ulice".

Za sve posjetitelje ulaz je danas bio besplatan, a edukatori i drugi djelatnici ZOO-a upoznali su ih s najvažnijim novostima u Vrtu. Direktor ZOO vrta najavio je da će ZOO vrt sudjelovati i u zagrebačkim događanjima tijekom "Adventa u Zagrebu" pa posjetitelji mogu neke adventske aktivnosti očekivati i u ZOO-u. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene