Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizira Mislav Bago

Znate li razliku između državnih službenika i namještenika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi smatraju da su državni službenici i namještenici isti, no, razlike postoje. Glavna je zapošljavanje službenika po posebnom zakonu, donosi Dnevnik NoveTV.

Znate li razliku između državnih službenika i državnih namještenika?

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Mnogima su svi oni isti, no, razlike postoje. Glavna je razlika to što se službenici zapošljavaju po posebnom zakonu. Zato su im radna mjesta zaštićenija i sigurnija. No, i to bi se moglo promijeniti. Vladi su trebale dvije i pol godine da shvati ono na što su svi upozoravali Hrvatsku – imate sporu, tromu i neučinkovitu državnu administraciju, upravo zbog zakona koji su na snazi već 15-ak godina.

Pod povećalom Ustavnog suda našli se zakoni koji diraju u prava službenika

Koliko zapravo zaposlenika koji primaju plaću iz proračuna su državni službenici i namještenici?

247.664 osobe primaju plaću iz proračuna. Vladina promjena zakona odnosi se na 58.607 službenika i namještenika.

Koja je razlika između službenika i namještenika objasnio je novinar Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Svi će se složiti da su policajci, vatrogasci, carinici službenici. To imaju i sve europske zemlje. No, je li i administracija koja radi za njih trebaju biti službenici. Vjerojatno ne, no, 15-ak godina sve to podrazumijevalo se pod državne službenike i sada je odnos službenika i namještenika 9:1.

Vladin je plan da se poveća broj namještenika. A što to znači? Svi ti namještenici će kao svi zaposleni u ovoj zemlji biti zaposleni po Zakonu o radu, odgovarat će poslodavcu po Zakonu o radu. I službenicima se mijenjaju neka pravila koja su do jučer bila zapisana gotovo kao Sveto pismo.

Za naknadu plaće 283 dužnosnika isplaćeno više od 27 milijuna kuna

A koje to promjene slijede od početka sljedeće godine?

Vlada smatra da se treba ukinuti službenički sud. Naime, kada napravite neki prijestup vi ne idete kao svi radnici na sud, nego imate posebni sud. Ti sudovi se ukidaju za sve službenike.

S druge pak strane, sankcije ili nagrade u ovom slučaju bi nadređeni poslodavac ili šef davao svakom zaposleniku.

Što se tiče otkaza - jednostavnije bi se otpuštalo. To ne znači da će ljudi dobivati otkaze, ali po ovom zakonu imate pet instanci kada vam poslodavac da otkaz da se žalite. To može trajati dvije do tri godine i gotovo u svakom slučaju država izgubi spor i ti zaposlenici vrate se na proračun.

Također, jednostavnije bi se zapošljavalo.

Te ono što je svakako važno, lakši je premještaj svih službenika unutar državne administracije. Mnogi sada rade i misle da tu trebaju raditi do kraja svog života, no, ideja je države kada se zaposlite kao službenik možete unutar administracije selit se iz jednog ministarstva ili odjela u drugi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene