Prilika za poduzetnike (Foto: Getty)
Prilika za poduzetnike (Foto: Getty)

Znakove kvalitete „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“ Hrvatske gospodarske komore, zaštićene na međunarodnoj razini, poduzetnici sada mogu steći uz bespovratna sredstva. Potpora Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna omogućuje mikro, malim i srednjim poduzećima prijavu, evaluaciju i dodjeljivanje znaka kvalitete bez vlastitih ulaganja. Evo kako do znakova koje kupci vole vidjeti na policama trgovačkih lanaca.


 

Znakovi koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora mnogima su već dobro poznati. Potvrđuje to i istraživanje provedeno u lipnju 2018., koje pokazuje da su "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko" znakovi koje kupci vole vidjeti na proizvodima ili uslugama u ponudi. Podrijetlo proizvoda provjerava 81,65 posto potrošača, a 70,52 posto potrošača upoznato je sa znakovima.

Zašto se prijaviti?

Čak 93,87 posto potrošača uvijek ili ponekad daju prednost proizvodima i uslugama koje su označene ovim znakovima. Znakovi su također garancija kupcu da je proizvod ili usluga hrvatskog podrijetla, da oznakama dobivaju dodanu vrijednost i vizualnu prepoznatljivost te da je kvalitetu potvrdila struka.

Struktura komisije koja dodjeljuje ili oduzima znakove kvalitete

U tehničkoj komisiji koja izlazi na teren i utvrđuje stvarno stanje radi 320 stručnjaka iz akademske zajednice i realnog sektora. Riječ je o neovisnim tijelima koja utvrđuju radi li se sve po pravilima i jesu li zadovoljeni svi kriteriji.

Tko se može prijaviti?

Na natječaj se mogu prijaviti svi novi korisnici/poduzetnici iz kategorije mikro, malih i srednjih poduzeća te već postojeći korisnici znakova kvalitete HGK za proizvode/linije proizvoda/usluga za koje još nemaju prava uporabe.

Što je novost?

Od rujna 2018. do lipnja 2020., otkad su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj dostupna, poduzetnici mogu pristupiti natječaju bez vlastitih ulaganja. Maksimalni iznos koji poduzetniku može biti dodijeljen je 75.000 kuna. Dodijeljeni vaučer pokriva troškove rada tehničke komisije i trogodišnji period prava na uporabu znaka.

Što kažu oni koji već imaju znakove kvalitete?

Korisnici znakova kvalitete koji već godinama uživaju ovaj status na prijavu su se, u najvećem postotku (40 posto), odlučili jer dodjelu znaka smatraju priznanjem vlastitom radu. Njih 26 posto željelo je dobiti stručnu ocjenu svog proizvoda/usluge, a 30 posto izjasnilo se da je jedan od razloga bio bolja prepoznatljivost proizvoda/usluge.

 

Vezani članci Dopis policijske uprave Osiječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici i psihijatri jednoglasni u odgovoru na zahtjev policije - potencijalne teroriste tražite bilo gdje, ali ne u našim ordinacijama Novčanik (Foto: Getty Images) Rastrošnost u srpnju: Potrošili smo oko milijardu kuna više nego u istom razdoblju lani