Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolaze turisti, a grad pun smeća

Zmajlović: Ako Trogir ne preuzme otpad iz Makarske ići će se na prisilne mjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zmajlović je najavio prisilne mjere jer, tvrdi, nitko ne može ugroziti zdravlje građana i turističku sezonu.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je u srijedu da je za rješavanje problema otpada u Makarskoj fokus na Trogiru te ukoliko u idućih dana Trogir ne preuzme otpad iz Makarske morat će se ići na prisilne mjere jer nitko ne može ugroziti zdravlje građana i turističku sezonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trogir zatrpan smećem Gradonačelnik odgovorio ministru: 'Ne idem protiv građana!' Slika nije dostupna Prepuni kontejneri VIDEO Smeće polako zatrpava Trogir, stanovnici se žale na smrad

Upitan na koji način može pomoći i čuje li se s lokalnim vlastima kako bi se riješio problem otpada u Makarskoj koja je i dalje puna otpada, a dolaze prvi turisti, Zmajlović je odgovorio da se svakodnevno čuje s lokalnim vlastima te da je "ključ problema sada u Trogiru".

U Makarskoj turiste dočekuju tone smeća

"Trogir je godinama preuzimao otpad iz Makarske. Za Trogir smo našli rješenje tako što je od prošle godine inzistirano da oni ishode lokacijsku dozvolu, zatraže dozvolu za odlaganje, započnu s projektom sanacije. Dobili su 90 dana privremeno skladištenje otpada za Trogir, ali i za Makarsku, no tu obvezu Trogir sada ne ispunjava", rekao je Zmajlović.

Poručio je kako očekuje od Trogira da bude solidaran, pošten i praveden i da preuzme otpad iz Makarske i da nastavi s projektom sanacije.

'Postoje tijeka koja će osgurati provođenje zakona'

"Cilj je bio da se pokrene sanacija i da se odlaganje otpada obavlja u skladu sa Pravilnikom o načinu i uvjetima odlaganja na samom odlagalištu. Paralelno s time moraju i jedan i drugi grad, kao i svi drugi gradovi, uvesti primarnu selekciju, i to bez odgađanja, kako bi smanjili količinu otpada koja završava na odlagalištu", istaknuo je Zmajlović u Hypo centru gdje je sudjelovao na konferenciji "Gospodarenje otpadom/Waste Expo 2014.".

Makarska: Smeća po ulicama sve više, stanovnici STRAHUJU od širenja zaraze

Gradonačelnici moraju rješavati probleme, mi smo na raspolaganju da osiguramo i uklanjamo prepreke s kojima se oni suočavaju, ali do rješenja moramo zajednički doći", poručio je Zmajlović.

Upitan što ako Trogir odbije preuzeti otpad iz Makarske, gdje će Makarani s otpadom, Zmajlović je odgovorio da je ovo uređena pravna država i ukoliko je nešto zakonom propisano postoje i tijela i institucije koje će osigurati provođenje zakona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene