Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a poručio je kako u njegovoj stranci ne trebaju brinuti o padu rejtinga, nego se trebaju uhvatiti posla pa će i SDP, budu li u njemu dobro radili, imati dobar rejting kod birača.


"Sve što pada, ponekad i raste. Prema tome, ne brinimo mi o tome, nego se uhvatimo posla pa ćemo, ako budemo dobro radili, i dobro stajati“, rekao je Zlatko Komadina na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi u Rijeci.

Vezani članci Slika nije dostupna Braniteljske udruge bojkotirale državni protokol u Borovu Slika nije dostupna Linić: Ubijamo se od posla, ali nismo zadovoljni brzinom

Upitan kako tumači oštre kritike novog stranačkog vodstva upućene od članova Predsjedništva Freda Matića i Ranka Ostojića, te mogu li oni za uvredljiv govor o kolegama očekivati sankcije, odgovorio je da javne polemike među članovima bilo koje stranke ne doprinose ni stranci, niti njenom rejtingu.

"Ispričavam se što neću u javnosti komentirati istupe kolega Matića i Ostojića, jer mislim da je red da o tome popričamo na tijelima stranke, prije svega Predsjedništvu i Glavnom odboru. Mogu demantirati par teza i naglasiti da smo u četvrtak imali Predsjedništvo, gdje su sve odluke donesene jednoglasno i utvrđene su za Glavni odbor, a na kojem je bio i kolega Matić. Mogu reći i da su odluke Glavnog odbora donesene s preko 90 posto podrške članova , na sjednici na kojoj nije bio Ranko Ostojić, a bio je pozvan kao i svi saborski zastupnici", poručio je Komadina i naglasio kako novo vodstvo SDP-a na čelu s Davorom Bernardićem ima veliku podršku.

Dodao je kako se na zadnjoj sjednici SDP-ova Predsjedništvo pozdravio i rukovao s Matićem, "a što se tiče Ranka Ostojića, koji mi imputira loše rezultate u Istri, podsjećam da koordinator u Istri zadnje četiri godine nisam bio ja, nego kolega Jovanović, kao i da nisam bio za izbor kandidata Kajina za župana Istarske županije". Na opetovano novinarsko pitanje mogu li Matić i Ostojić očekivati bilo kakve sankcije, Komadina je ponovio da o kolegama ne bi polemizirao u javnosti, da nijednom u javnosti nije ružno govorio o Matiću ili Ostojiću, te da to ni sada neće činiti.

Nema razloga za izvanrednu sjednicu SDP-ova Predsjedništva

Na upit hoće li se sazivati izvanredna sjednica Predsjedništva SDP-a, Komadina je odgovorio da nije predsjednik stranke te da će o tome odlučiti predsjednik SDP-a u suradnji s predsjednikom Glavnog odbora ili Predsjedništvom. "Nikakve izvanrednosti nema, bez obzira što se u javnosti stvara taj dojam, ali prvo treba u kući razgovarati", istaknuo je Komadina. Novinari su pitali i postoje li pučisti u SDP-u te raspada li se stranka na frakcije, na što je niječno odgovorio. "Ne, svi diskutanti na Glavnom odboru su zazivali zajedništvo u funkciji snaženja stranke, jer samo jaka stranka može tražiti povjerenje građana", kazao je i dodao kako "očekuje od svih članova da pomognu SDP-u, da rade u korist SDP-a i građana".

Izvijestio je i kako se u stranačkoj raspravi spominjalo pitanje etičkog kodeksa SDP-a, ali i rekao da SDP već ima neku vrstu etičkog kodeksa, odnosno pismo danas pokojnog predsjednika stranke Ivice Račana članstvu, u kojem je formulirao kako bi u stranci trebalo komunicirati. "Na tragu toga su kolege predlagali, a bude li to razrađivano dalje u etički kodeks, bit će, nije to nikakva cenzura", dodao je Komadina.

O suradnji s HNS-om: Pobornik sam okupljanja lijevog centra

Na pitanje o suradnji s HNS-om na lokalnim izborima, kazao je kako je pobornik okupljanja lijevog centra, jer smatra da treba pokazati sposobnost razgovora, okupljanja i nerasipanja glasova. "Podloga jest aktualna koalicija, eventualno proširena s regionalnom komponentom. Nikoga ne odbijamo, razgovarali smo do sada sa svima, a dogovorili nismo ni s kim", poručio je i dodao da će dogovor biti unutar mjesec ili dva dana.

Stranački Županijski odbor trebao bi danas utvrditi kriterije za kandidature, pri čemu u stranci smatraju da kolege koji su kandidati u lokalnim sredinama ne bi trebali ponavljati kandidature za županijsku razinu. Treba se, drži Komadina, obvezati na poštivanje spolne i dobne ravnopravnosti te to propisati u koalicijskom sporazumu koji je u izradi, a kako bi stranka koja to ne poštuje snosila odgovornost i zakonsku financijsku kaznu. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju