Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka šefu SDP-a

Hasanbegović poručio Milanoviću: 'Priča o Udbi nije završena nego je tek počela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović (HDZ) ustvrdio je u utorak da Hrvatska nije dosegla visoku razinu borbe protiv totalitarnih režima "jer smo svjedoci rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora", te poručio predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću da "priča o Udbi nije završena nego je tek počela".

Nakon obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskom saboru, Hasanbegović je rekao kako je Zoran Milanović poslije ukidanja saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom i verbalnog ideološkog rata koji je začeo, sada kada mu se vraća kao bumerang, lakonski zaključio kako je priča o Udbi završena, "ali ja mogu reći da nije završena nego je tek počela".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak sukoba Plenković opleo po Milanoviću: "Netko je tko je pun gnoja, karakterno. Patološki laže. Imamo trovača koji je anomalija političkog sustava" Zoran Milanović NA RUBU VIDEO ''O jeb...'' - Milanović zamalo opsovao: Pitanje reportera Dnevnika Nove TV bilo mu je jednostavno previše

"Nažalost, ne da Hrvatska nije dosegla visoku razinu borbe protiv totalitarnih režima, nego smo u protekle četiri godine prisustvovali procesu pokušaja restauracije i rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora", istaknuo je Hasanbegović.

Ministarstvo kulture je na mrežnim stranicama objavilo izvornu integralnu verziju teksta Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, kazao je Hasanbegović napominjući da se u njoj u taksativno nabrajaju obveze zemalja članica EU-a i onih koji žele pristupiti Uniji. Dodaje kako je dovoljno usporediti te obveze s onim što danas imamo u Hrvatskoj, kako bi uočili da smo daleko od iskrenog i cjelovitog suočavanja s prošlošću.

Odgovarajući na pitanje je li primjetio i pokušaje rehabilitacije ustaškog režima, Hasanbegović je rekao da se tu radi o marginalnim ekscesnim pojavama koje imaju obilježja društvene patologije.

"To su marginalni ekscesi, dok s druge strane postoji sistemska rehabilitacija jugoslavenskog komunizma, iza kojega su stajale utjecajne društvene i državne elite. Kruna svega je, bez presedana, slučaj 'Lex Perković' koji je upravo u kontekstu svih ovih rezolucija dobio svoj logičan ishod u presudi minhenskog suda kojim je njemačko pravosuđe zadalo moralni i pravnopolitički udarac tadašnjim akterima hrvatske politike - Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću i SDP-u koji je pravni i stvarni sljednik Komunističke partije", rekao je.

Hasanbegović kaže da rezolucija Europskog parlamenta traži od svih komunističkih i postkomunističkih stranaka da se cjelovito suoče s prošlošću, jasno i nedvosmisleno osude zločine komunizma, te ponovno preispitaju vlastitu i povijest komunističke vladavine.

Na pitanje koliko se osjeća odgovornim što se sve to ponavlja, ustvrdio je da se i prije nego što je ušao u politiku, kao i sada, jasno borio da se državne vlasti suoče s komunističkom prošlošću. "Da se dekonstruira 'duboka država' koja je, što se vidjelo u slučaju 'Lex Perković', bila sposobna instrumentalizirati ustanove Hrvatske kako bi zaštitila svoje partikularne interese i po cijenu međunarodne kompromitacije ugleda Hrvatske", kazao je Hasanbegović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene