Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Prvi put prigodan program

U Saboru obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u utorak u Hrvatskome saboru svečanošću na kojoj je predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner istaknuo da su zločine koje su počinili nacisti, fašisti i ustaše tijekom Drugoga svjetskog rata kažnjeni, a zločini koje su počinili komunisti nad desecima tisuća Hrvata nikada nisu procesuirani niti kažnjeni.

Hrvatski parlament donio je 2011. Odluku da se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj proglasi spomendanom, kada je donesena Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, kazao je akademik Željko Reiner.

Pročitajte i ovo Ante Prkačin VRIJEĐANJE U VISOKOM DOMU ''Skupina nakaza'' nakon Prkačinova ispada napala HDZ-ova viteza Reinera: ''Uputili smo i pismo Jandrokoviću'' Željko Reiner PRAKSA U VIŠE OD 80 ZEMALJA Reiner oštro o prijedlogu Radničke fronte kojim bi radnici dobili slobodan dan ako praznik pada za vikend: "Ne znam bih li se smijao ili plakao"

Hrvatski sabor izrazio je osudu ne samo nacističkih i fašističkih već i komunističkih zločina, kao i duboko gnušanje i neslaganje s neljudskim postupcima spomenutih režima koji su svim građanima Hrvatske nanijeli veliko zlo, kazao je.

Do sada se taj dan obilježavao na mjestima stradanja, a danas po prvi puta prigodnim programom u Saboru koji je okupio visoke dužnosnike, zastupnike Hrvatskoga sabora, hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike diplomatskoga zbora i znanstvene zajednice te predstavnike vjerskih zajednica.

Predsjednik Sabora Reiner istaknuo je da je komunistički režim represijom nastojao zauvijek izbrisati iz sjećanja postojanje svih Hrvata, ali i nekih Židova, Nijemaca i pripadnika drugih narodnosti koji su pobijeni samo zato što su drugačije mislili, zato što se netko htio dočepati njihove imovine, što su bili pripadnici društvenih elita, intelektualci, pripadnici građanske klase, svećenici i redovnice, a ponekad bez ikakvog razumnog razloga.

Zločinci su, umjesto zaslužene kazne dobivali odličja, stanove i vile otete svojim žrtvama, vrhunske položaje ne samo u politici već i u upravi, gospodarstvu, sveučilištima, kazao je Reiner i dodao da zlo ostaje zlo tko god ga počinio i bez obzira na to zbog čega ga je počinio.

Reiner je kazao da je Hrvatska u osudi komunističkih zločina kasnila godinama za drugim europskim zemljama u kojima je ranije vladao komunizam i koje su provele lustraciju, što Hrvatska nije učinila.

Budući da to nažalost u bivšoj Jugoslaviji nije bilo provedeno, stoga se i mogao dogoditi svojevrsni “deja vu” nacifašizma u obliku širenja velikosrpske ideje i njome “opravdane” agresije i rata, kazao je Reiner i dodao da se mora učiniti sve kako bi se izbjeglo da se one ikada ponove na ovim prostorima.

Važno je prestati s bilo kakvim manipulacijama povijesnim 'istinama' u dnevnopolitičke svrhe, licitacijama brojem nedužnih žrtava i sl. jer to vodi samo u nove podjele i skreće pozornost s pravih problema hrvatskoga društva danas. Također, mora se prestati zatvarati oči i okretati glavu od tog mračnog dijela naše novije povijesti, treba ga osvijetliti svjetlom istine i suočiti se s njime kazao je Reiner.

Dodao je da Hrvatski sabor slijedi i promiče ono za što su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća izjasnili građani Hrvatske, što je zastupao prvi predsjednik Franjo Tuđman i za što je poginulo više od 15.000 branitelja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene