447625
447625
447625
447625
447625

U Saboru obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

  • , 23.08.2016., 13:57
  • Autor:
  • komentara

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u utorak u Hrvatskome saboru svečanošću na kojoj je predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner istaknuo da su zločine koje su počinili nacisti, fašisti i ustaše tijekom Drugoga svjetskog rata kažnjeni, a zločini koje su počinili komunisti nad desecima tisuća Hrvata nikada nisu procesuirani niti kažnjeni.

 
 
 
 
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (VIDEO: Vijesti u 14)
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (VIDEO: Vijesti u 14)

Hrvatski parlament donio je 2011. Odluku da se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj proglasi spomendanom, kada je donesena Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, kazao je akademik Željko Reiner.

Hrvatski sabor izrazio je osudu ne samo nacističkih i fašističkih već i komunističkih zločina, kao i duboko gnušanje i neslaganje s neljudskim postupcima spomenutih režima koji su svim građanima Hrvatske nanijeli veliko zlo, kazao je.

Do sada se taj dan obilježavao na mjestima stradanja, a danas po prvi puta prigodnim programom u Saboru koji je okupio visoke dužnosnike, zastupnike Hrvatskoga sabora, hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike diplomatskoga zbora i znanstvene zajednice te predstavnike vjerskih zajednica.

Predsjednik Sabora Reiner istaknuo je da je komunistički režim represijom nastojao zauvijek izbrisati iz sjećanja postojanje svih Hrvata, ali i nekih Židova, Nijemaca i pripadnika drugih narodnosti koji su pobijeni samo zato što su drugačije mislili, zato što se netko htio dočepati njihove imovine, što su bili pripadnici društvenih elita, intelektualci, pripadnici građanske klase, svećenici i redovnice, a ponekad bez ikakvog razumnog razloga.

Zločinci su, umjesto zaslužene kazne dobivali odličja, stanove i vile otete svojim žrtvama, vrhunske položaje ne samo u politici već i u upravi, gospodarstvu, sveučilištima, kazao je Reiner i dodao da zlo ostaje zlo tko god ga počinio i bez obzira na to zbog čega ga je počinio.

Reiner je kazao da je Hrvatska u osudi komunističkih zločina kasnila godinama za drugim europskim zemljama u kojima je ranije vladao komunizam i koje su provele lustraciju, što Hrvatska nije učinila.

Budući da to nažalost u bivšoj Jugoslaviji nije bilo provedeno, stoga se i mogao dogoditi svojevrsni “deja vu” nacifašizma u obliku širenja velikosrpske ideje i njome “opravdane” agresije i rata, kazao je Reiner i dodao da se mora učiniti sve kako bi se izbjeglo da se one ikada ponove na ovim prostorima.

Važno je prestati s bilo kakvim manipulacijama povijesnim 'istinama' u dnevnopolitičke svrhe, licitacijama brojem nedužnih žrtava i sl. jer to vodi samo u nove podjele i skreće pozornost s pravih problema hrvatskoga društva danas. Također, mora se prestati zatvarati oči i okretati glavu od tog mračnog dijela naše novije povijesti, treba ga osvijetliti svjetlom istine i suočiti se s njime kazao je Reiner.

Dodao je da Hrvatski sabor slijedi i promiče ono za što su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća izjasnili građani Hrvatske, što je zastupao prvi predsjednik Franjo Tuđman i za što je poginulo više od 15.000 branitelja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se