Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto je pristala biti kandidatkinja

Zlata Đurđević: "Ja nisam savjetnica predsjednika da mu govorim kako će izvršavati svoje ovlasti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidatkinja predsjednika Republike za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević otkrila je zašto je pristala biti kandidatkinja predsjednika.

“Nisam se javila na prvi poziv, ko ni drugi kandidati. Višekratno sam objašnjavala svoje razloge, jedan je bio što sam se javila za ESLJP, drugi je što imate ovlaštenog predlagatelja”, objasnila je u emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije

Pročitajte i ovo Zoran Milanović o odluci Ustavnog suda Reakcija predsjednika Milanović: "Ja ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako" Miroslav Šeparović pravne posljedice Upozorenje predsjedniku: Pogledajte što je točno napisao Ustavni sud

Kaže kako se naknadno pokazalo da je predsjednik ignorirao zakon, ali poručuje i kako se za to ne može kriviti kandidata u postupku. 

 

“Smisao javnog poziva je, kako je rekao Ustavni sud, da se svima pruži jednaka sansa.Ustavni sud je naknadno rekao da jest pogriješio, ali vi ne možete propitivani ustavnost nečijih postupaka do Ustavni sud ne donese odluku o tome”, govori Đurđević. 

Na pitanje je li s predsjednikom razgovarala o tome, kaže: “Nisam se u to upuštala, ja ne mogu biti savjetnica PRH niti bilo kojeg političkog tijela. To je suprotno funkciji na koju sam se javila. Ja nisam njegova savjetnica niti mu trebam govoriti kako će izvršavati svoje ustavne ovlasti. Ovo što se sad događa je zahtjev da se uključim aktivno u politiku…”

Đurđević smatra da bi predsjednik/da Vrhovnog suda trebala biti izabrana konsenzusom.

“Ja nisam u političkoj kampanji. Ja sam se javila kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju. Ne mislim poduzimati ništa da bih pridobila ijednu političku opciju”, kaže.

Na pitanje je li svjesna da su joj šanse male, odgovara: “Program je tek sada izašao. Nadam se da se hrvatska politika izdigla iznad svojih uskih političkih okvira kad se radi o ovako bitnim pitanjima od državnog interesa, kao što je pravosuđe i da će jednom dokazati da je moguće birati suce po kriterijima po kojima se biraju u zapadnim demokracijama.”

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene