Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Margareth Thatcher - nekad, Angela Merkel - danas. Moćne žene u muškom političkom svijetu. Hrvatska je još daleko od europskog prosjeka kada je riječ o ženama u politici. Idući lokalni izbori za nas su test - od tada u politici moramo imati 40 posto žena. Jesu li ženama prepreka muškarci ili one same?


Hrvatskom vladaju tri predsjednika. Više je župana nego županica, gradonačelnika od gradonačelnica.

Vezani članci Slika nije dostupna U mađarskoj politici premalo žena Slika nije dostupna Bebić: Nismo baš zadovoljni sudjelovanjem žena u političkom životu

'Još uvijek je to muški posao i muškarci izbiju u prvi plan', kaže Gordana Sobol, predsjednica Foruma žena SDP-a.

SDP se trudio, no nisu uspjeli dosegnuti 40-postotnu zastupljenost koju zakon predviđa od idućih izbora.'Godinama se ništa ne radi da se poveća broj žena unutar političkih stranaka koje su glavni kreatori politike u Hrvatskoj i onda kada dođu izbori ispadne - Gle, nemamo dovoljno žena!', kaže Sobol.

U saboru je 151 zastupnik - 115 muškaraca i 36 žena.

'Radi se samo o prilici. Ako je dobijete probat ćete je iskoristiti. Ako vam je nitko ne da, ne možete ni pokazati što znate', smatra HDZ-ovka Bianca Matković, bivša šefica kabineta predsjednika Vlade.

Žene u politici i danas su bile tema HDZ-a, stranke koju u Saboru zastupa manje žena nego ikad. 'Bilo je više žena, više kolegica, ali su bile nešto niže na listama', objašnjava Jadranka Kosor.

Od 45 HDZ-ovih zastupnika 37 je muškaraca i tek 8 žena. Trebalo je paziti na liste. 'Puno puta sam čula da žene zapravo katkada nerado glasuju za žene', dodaje Kosor.

Neravnopravnost ne prolazi u Europi. Dubravka Šuica vratila se iz Vijeća Europe. 'Hrvatska delegacija ima 30 posto žena. Može imati više, no manje ne može imati', kaže bivša HDZ-ova gradonačelnica Dubrovnika.

Na listi od 14 kandidata bila je prva žena tek na 13. mjestu. 'Smatram da bi svijet bio pravedniji i politika se bolje vodila kada bi bila ravnoteža', kaže Šuica.

SDP popravlja sliku - kvotu od 6 euro promatrača čine čak četiri žene. HDZ je pak, poslao tri muškarca.