Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaostajemo za EU prosjekom

Žene u politici: Jesu li im prepreka muškarci ili one same?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Margareth Thatcher - nekad, Angela Merkel - danas. Moćne žene u muškom političkom svijetu. Hrvatska je još daleko od europskog prosjeka kada je riječ o ženama u politici. Idući lokalni izbori za nas su test - od tada u politici moramo imati 40 posto žena. Jesu li ženama prepreka muškarci ili one same?

Hrvatskom vladaju tri predsjednika. Više je župana nego županica, gradonačelnika od gradonačelnica.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

'Još uvijek je to muški posao i muškarci izbiju u prvi plan', kaže Gordana Sobol, predsjednica Foruma žena SDP-a.

SDP se trudio, no nisu uspjeli dosegnuti 40-postotnu zastupljenost koju zakon predviđa od idućih izbora.'Godinama se ništa ne radi da se poveća broj žena unutar političkih stranaka koje su glavni kreatori politike u Hrvatskoj i onda kada dođu izbori ispadne - Gle, nemamo dovoljno žena!', kaže Sobol.

U saboru je 151 zastupnik - 115 muškaraca i 36 žena.

'Radi se samo o prilici. Ako je dobijete probat ćete je iskoristiti. Ako vam je nitko ne da, ne možete ni pokazati što znate', smatra HDZ-ovka Bianca Matković, bivša šefica kabineta predsjednika Vlade.

Žene u politici i danas su bile tema HDZ-a, stranke koju u Saboru zastupa manje žena nego ikad. 'Bilo je više žena, više kolegica, ali su bile nešto niže na listama', objašnjava Jadranka Kosor.

Od 45 HDZ-ovih zastupnika 37 je muškaraca i tek 8 žena. Trebalo je paziti na liste. 'Puno puta sam čula da žene zapravo katkada nerado glasuju za žene', dodaje Kosor.

Neravnopravnost ne prolazi u Europi. Dubravka Šuica vratila se iz Vijeća Europe. 'Hrvatska delegacija ima 30 posto žena. Može imati više, no manje ne može imati', kaže bivša HDZ-ova gradonačelnica Dubrovnika.

Na listi od 14 kandidata bila je prva žena tek na 13. mjestu. 'Smatram da bi svijet bio pravedniji i politika se bolje vodila kada bi bila ravnoteža', kaže Šuica.

SDP popravlja sliku - kvotu od 6 euro promatrača čine čak četiri žene. HDZ je pak, poslao tri muškarca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene