Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Na potezu je Rehn'

Žbogar upoznao Rehna sa slovenskim odgovorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar već je upoznao europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna sa slovenskim odgovorom na njegov prijedlog sporazuma o rješavanju hrvatsko-slovenskog prijepora međunarodnom arbitražom, potvrdio je u subotu slovenski premijer Borut Pahor.

Pahor je u Ribnici, gdje je nazočio komemoraciji u spomen na antifašističke borce koji su blizu tog mjesta ubijeni u sukobu s Talijanima 1941. godine, novinarima rekao da je Žbogar u petak telefonski obavijestio Rehna o slovenskom odgovoru na njegov prijedlog. Slovenski premijer nije želio iznositi pojedinosti o tome kada će Ljubljana i službeno uručiti svoje primjedbe na Rehnov prijedlog koji je Hrvatska bezuvjetno prihvatila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljen Rehnov prijedlog: Slovenija će tražiti izmjene Slika nije dostupna Samuel Žbogar 'Rehnov zadnji prijedlog nije neprihvatljiv za Sloveniju'

‘Mi smo svoje učinili, sada je na potezu Rehn’, rekao je Pahor. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da do ponedjeljka, kada se očekuje Žbogarov sastanak s Rehnom u Bruxellesu, neće davati nikakve izjave u vezi s Rehnovim prijedlogom i slovenskim dopunama. O primjedbama koje su prošli tjedan prihvatili slovenska vlada i političke stranke službeno se ništa ne zna, a slovenski mediji navode da se one glavne odnose na to da se u prijedlog uključi ‘načelo pravičnosti’ kako bi Slovenija dobila kontakt s otvorenim morem.

>> 'Proučit ću dopune i razgovarati s Hrvatskom'

>> Slovenska politika očekuje Rehnov pozitivan odgovor

Slovenska vlada odbija tumačenje da je Rehnov prijedlog bio po sistemu uzmi ili ostavi, te od Europske komisije očekuje odgovor koji bi omogućio nastavak razgovora s Hrvatskom o dopunama postojećeg teksta. Ako eventualni novi Rehnov prijedlog ne ispuni slovenska očekivanja da će se u postupku arbitraže uvažiti slovenski ‘vitalni interesi’, Slovenija će prijedlog odbiti, a Hrvatska bi morala razmisliti kako povući prijepornu pristupnu dokumentaciju’ kojom je prejudicirala granicu tijekom pregovora s EU, izjavio je još u četvrtak Pahor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene