Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u Luxembourgu je poručio da je rješenje slovensko-hrvatskog graničnog prijepora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om moguće samo ako se obje države budu osjećale pobjednicama.


'Ja sam u raspravi rekao da je Slovenija u cijelom procesu pregovora s Rehnom bila konstruktivna, da je prihvaćala inicijative koje su dolazile, da smo bili fleksibilni i da smo tražili rješenje koje bi bila pobjeda za obje države. Mislim da neće biti rješenja ako se obje strane ne budu osjećale pobjednicama', rekao je Žbogar novinarima nakon rasprave ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a o hrvatskim pregovorima i slovenskoj blokadi.

Vezani članci Slika nije dostupna Žbogar žali zbog Tadićevog nedolaska Slika nije dostupna Žbogar: Rješenja s pristupne konferencije dobra za Sloveniju

'Bilateralna pitanja u hrvatskom pregovaračkom procesu nisu se našla zaslugom Slovenije, nego kao reakcija, posljedica hrvatskih dokumenata i akcija. To je sada dio pregovaračkog procesa i Slovenija kao država članica, koja će ratificirati pristupni ugovor, odgovorna je za osiguranje uvjeta da se ratifikacija i provede', izjavio je Žbogar.

Izbjegnut referendum

Neslužbeno se doznaje da su slovenski diplomati prošli tjedan u Bruxellesu poručili da je izbjegnut referendum o hrvatskom ulasku u NATO, ali da se ne može pouzdano računati da će proći bez njega u slučaju hrvatskog članstva u EU, s obzirom na složenost problema graničnog pitanja i njegovih odjeka u slovenskoj javnosti.

Žbogar je rekao da će Slovenija 'sljedećih tjedana' oblikovati svoj odgovor na najnoviji prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskoga graničnog prijepora. 'To je vrlo složen prijedlog, potrebni su određeni razgovori u vladi, s predsjednicima parlamentarnih stranaka. Mislim da ćemo idućih tjedana oblikovati svoje stajalište. Povjerenik Rehn očekuje da bismo se ponovno sastali u početku svibnja kako bismo vidjeli gdje smo. Tada ću iznijeti mandat, konačnu odluku o tom pitanju', rekao je Žbogar.

Dodao je da Rehnov prijedlog sadrži članak koji govori o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora. 'Mi razumijemo da će pregovori u onom dijelu koji se odnosi na granično pitanje biti odblokirani kad sporazum bude potpisan i potvrđen u oba parlamenta', rekao je. Žbogar je rekao da je na sastanku ministrima 'zahvalio za svu potporu, razumijevanje i solidarnost država članica'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju