Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok za mnoge

''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Europska iskaznica za osobe s invaliditetom
Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Foto: Goran Sebelic/Cropix
U poštanskome sandučiću jedna je mama pronašla europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom naslovljenu na svoje, kako ona tvrdi, zdravo dijete. Provjerili smo o čemu se radi.

Majka djevojčice zabrinula se nakon što joj je poštom pristigla europska iskaznica za osobe s invaliditetom naslovljena na njezino dijete koje je, kako kaže, zdravo. Tvrdi da je u razgovoru s predstavnicima institucija i poznanicima saznala da se u istoj situaciji našlo više roditelja. Naposljetku se obratila i DNEVNIK.hr-u pa smo provjerili o čemu se radi. 

Registar za osobe s invaliditetom

Za izdavanje Europske iskaznice osoba s invaliditetom zadužena je Agencija za komercijalnu djelatnost koja podatke o osobama s invaliditetom dohvaća iz Registra osoba s invaliditetom (ROI) kojim upravlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od AKD-a, koji je europske odnosno nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom počeo izdavati prije dva mjeseca, doznali smo da im se s istim upitom obratilo 58 osoba tijekom veljače te petero osoba tijekom ožujka.

I Zavodu za javno zdravstvo javili su se zabrinuti i zbunjeni građani. Njima se s ovim problemom od početka izdavanja iskaznice obratilo 80-ak osoba kojima nije jasno zašto su oni ili njihova djeca upisani u Registar. No tvrde da nije moguće da je ikoje dijete ili osoba upisana pogreškom.

"Sve osobe/djeca upisana su u ROI na temelju nekog vida vještačenja i to za ostvarivanje prava na doplatak, njegu djeteta s teškoćama u razvoju te za prilagođeni oblik odgoja i obrazovanja. S obzirom na rezultate vještačenja upisana su u Registar u skladu sa Zakonom o registru osoba s invaliditetom", objasnio je za DNEVNIK.hr Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Invalidska kolica Donosi mnoge pogodnosti Osobama s invaliditetom stiže važna iskaznica: "Tu su četiri usluge koje najviše trebamo"

Ispostavilo se i da je djevojčica zabrinute mame, iako sada zdrava, rođena s teškoćom u razvoju zbog čega je majka odlučila produljiti porodiljni dopust za što se morala obratiti HZZO-u. Nakon toga je po zahtjevu HZZO-a dijete upisano u ROI.

Roditeljima je zasmetalo što nisu bili obaviješteni da je njihovo dijete upisano u Registar, što nijedna institucija nije tražila njihovu suglasnost te što, da nisu dobili iskaznicu, to i dalje ne bi znali. Zasmetalo im je i to što je njihovo dijete ovime kategorizirano kao osoba s invaliditetom.

"Vjerujem da se radi o reakciji roditelja koji su u jednome trenutku zaboravili da im je dijete na neki način bilo vještačeno i onda bili iznenađeni da se stanje njihova djeteta ubraja pod invaliditet", rekao je Benjak.

Zakon o Registru za osobe s invaliditetom

Na temelju čega se osobu upisuje u Registar i kako netko može dobiti status osobe s invaliditetom? Zakon osobu s invaliditetom definira kao onu koja ima dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, a koja ju sprečavaju da učinkovito i ravnopravno s drugima sudjeluje u društvu.

Zakon definira i koja osoba može imati status osobe s invaliditetom, pri čemu razlikuje nekoliko kategorija. Prvi su oni kojima je vještačenjem "utvrđeno barem jedno oštećenje iz liste oštećenja organizma (…) i najmanje prvi stupanj iz liste težine i vrste invaliditeta".

Osim tih osoba, status osobe s invaliditetom može imati i "dijete s teškoćama u razvoju (…), osoba koja je status stekla po propisima kojima je uređen staž s povećanim trajanjem te osoba kojoj je invaliditet utvrđen prema propisima o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, propisima o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i propisima o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata".

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

Objašnjeno je i na koji se način Registar vodi, od kojih se dijelova (općeg i posebnog) sastoji te kako se podaci u njemu prikupljaju. U posebnome dijelu Registra nalaze se i podaci o vrstama teškoća djece s teškoćama u razvoju i dr.

Propisano je i koje su nadležne institucije izvori podataka. Između ostalih u tu skupinu pripadaju zavodi nadležni za vještačenje, za obvezno zdravstveno osiguranje te za mirovinsko osiguranje, kao i ministarstvo nadležno za obrazovanje.

Definirano je i da HZJZ prikuplja u Registar podatke propisane Zakonom o ROI-u elektroničkim putem, automatskom razmjenom podataka iz službenih evidencija koju vode, unose i prikupljaju nadležne institucije.

Nije definirano je li ikoje od nadležnih tijela kao ni sam HZJZ dužan  upisanim osobama javiti da su upisane, mada ta potvrda od siječnja dolazi u obliku iskaznice.

Kako ispisati sebe ili svoje dijete s Registra?

Zakon o registru trenutačno još ne previđa način deaktivacije djece s teškoćama u razvoju, iako kako saznajemo od Tomislava Benjaka, HZJZ namjerava to ispraviti. Za sada Zakon predviđa deaktivaciju samo u slučaju smrti.

"Krenuli smo u osnivanje radne skupine. Ona bi definirala kako unaprijediti Zakon kako bismo napravili automatsku deaktivaciju djece koja su imala teškoće i kojima su te teškoće u međuvremenu nestale.

Zakon trenutačno predviđa da se podaci trajno čuvaju, ali moramo unaprijediti sustav s obzirom na ovakve reakcije roditelja i da im omogućimo uklanjanje njihove djece iz registra", rekao je Benjak.

Kako bi dijete ili osoba bila ispisana iz registra, potrebno je to učiniti na zahtjev roditelja ili vlastiti. Na e-adresu invaliditet@hzjz.hr valja poslati zahtjev za ispisom iz registra koji trebaju potpisati oba roditelja ili osobno punoljetna osoba nakon čega HZJZ pošalje potvrdu da je ispis učinjen.

Osoba koja želi provjeriti je li upisana u ROI, to najlakše može učiniti putem sustava e-građani ili se preko e-adrese obratiti HZJZ-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene