Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usklađivanje

HZZO uveo nove cijene: "Jesu li novi troškovi participacije neka vrsta prikrivene prisile?"

Aktualno Galerija Kartice zdravstvenog osiguranja Kartice zdravstvenog osiguranja Foto: Dnevnik Nove TV Bolnica - 3 Bolnica - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Bolnica - 2 Bolnica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Bolnica - 1 Galerija 1/4 >>
Narasle su cijene koje HZZO plaća zdravstvenim ustanovama. To znači da će oni koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje opet morati posegnuti dublje u džep.

Dopunsku zdravstvenu karticu dobro je imati barem kada je u pitanju novčanik. Jer ako je nemate, od 2. ožujka za neke zdravstvene usluge morat ćete platiti nešto više. Novčanik nekih građana ostat će netaknut.

"Kad sam slomio nogu, sve mi je bilo besplatno. S time da se na mjesečnoj razini plaća, ali onda se u takvim situacijama ne moram brinuti o tome", kazao je Lovre.

"Bitno je jer ako ste u bolnici, onda je s tim dopunskim bolnički krevet puno jeftiniji", istaknuo je Dragutin.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u puli Na zaštitara pala drvena bandera, teže je ozlijeđen. Bio je na setu snimanja njemačkog filma Momo

Oni koji dopunsko nemaju u bolnici će za uobičajenu skrb platiti oko 13 eura. Prije su trebali platiti nešto manje od 12 eura. Ako, pak, osoba bude radila CT mozga odnosno glave bez anestezije, platit će 15,85 eura, dok se prije trebalo platiti 14,45 eura.

A zašto se cijene mijenjaju? Jer ih i HZZO sada mora više platiti zdravstvenim ustanovama zbog usklađivanja koeficijenata djelatnika u javnim službama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slično ropstvu Useljavanje u stan s muškarcem bilo je početak pakla: Iz straha za svoj život pristala je na prostituciju, trpjela zlostavljanje

"Pacijenti su s pravom ogorčeni i ljuti na ovu situaciju i nove troškove u zdravstvu te nam se svakodnevno tuže i žele promjene u samom sustavu. Pitaju ako im se obveze stalno povećavaju znači li to da se povećavaju prava ili uvjeti u našim bolnicama. Možemo se zapitati jesu li svi ovi novi troškovi participacije neka vrste prikrivene prisile HZZO-a na sve pacijente da bi zapravo svi osiguranici trebali kupiti dopunsko osiguranje", kaže Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Od ove godine najviši iznos koji osoba može platiti za određenu zdravstvenu zaštitu jest 530,88 eura. Onima koji dopunsko imaju ne mijenja se apsolutno ništa. Iz HZZO-a dodaju kako cijenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja neće mijenjati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene