Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavezna zimska oprema

Hrvatska zametena: Prometni kolaps i jedna ljudska žrtva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snijeg je najveće iznenađenje izazvao u Istri i Primorju. Na Kornatima je stradao ribar.

Sniježno nevrijeme i hladnoća ponovno su tijekom noći i jutros zahvatile Liku. U Gospiću, u kojem je jutros izmjereno minus 14 Celzijevih stupnjeva i pada gusti snijeg, snježni pokrivač je 41 centimetar, a u Plitvicama 58 centimetara.

Pročitajte i ovo Valentin Crljenko i Katarina Jusić Mezga Snijeg donio probleme Teretni kamioni unatoč zabrani izišli na staru cestu: "Pojedinci se ne pridržavaju pravila, pa se događaju nezgode" Vožnja po snijegu Sigurnost na prvom mjestu Policija poslala upozorenje zbog uvjeta na cestama: "Povećana je opasnost prometnih nesreća"

Na Zavižanu je palo 60 centimetara snijega, a u Korenici 50. Zabijelila se i Udbina s 43, Ogulin s 34, a Slunj i Sljeme s 28 centimetara snijega. Zimske radosti zahvatile su i Kvarner. Tako je u Rijeci u kojoj je palo 10 centimetar, a u Bakru pet centimetara snijega. Prava zima stigla je i u Istru, u Labinu je palo čak deset centimetara snijega. Istarski portal Regionalexpress piše kako je snijeg iznenadio zimsku službu pa uskrkos naporima, promet u većini istarskih gradova ne funkcionira. Snježni pokrivač blokirao je Pulu i širu okolicu, a područje Premanture je noćas do jutros u devet sati bilo bez struje. Dežurna ekipa HEP-a uspjela je doći do najjužnijeg mjesta Istre i popraviti kvar.

Prema podacima istarske policije, jak vjetar noćas je rušio stabla na području Verude i Monte Zaru pri čemu je manje oštećeno i nekoliko parkiranih vozila. Ujedno, tijekom noći do jutarnjih sati dogodilo se pet prometnih nesreća s materijalnom štetom na području Istre, a promet je i dalje otežan na svim dionicama. Na cestama su proglašeni zimski uvjeti, a glavne se prometnice diljem Istre od ranog jutra intenzivno čiste.

ZET u problemima zbog snijega

Snijeg, koji od noćas pada na širem području Zagreba, usporava promet i stvara poteškoće u javnom gradskom prijevozu, a interventne ekipe ZET-a u suradnji sa Zimskom službom ulažu napore kako bi se promet u što kraćem roku normalizirao, priopćio je Ured za odnose s javnošću ZET-a.

Do Dubrave od Maksimira umjesto tramvaja vozili su autobusi autobusi. Naime, tramvajske linije 4, 5, 7, 11 i 12, koje su zbog puknuća žice gornjeg voda od 7 sati bile skraćene do Kvaternikovog trga, od 11,30 prometuju do Maksimira. Neke autobusne linije voze skraćeno, a autobusna linija Mihaljevac - Tomislavov dom, koja je bila u prekidu od 10 sati, ponovno prometuje od 11,15 sa

Kod Kornata pronađeno tijelo ribara

Tijelo muškarca u dobi od 55 godina iz Šibenika koji je od jutros nestao u moru na Kornatima pronađeno je oko 12,30 sati 50-ak metara od otoka Smokvica Vela, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Lučka kapetanija Šibenik dobila je jutros u 8.05 sati dojavu da je muškarac skočio u more kako bi raspetljao užad koja je zapela u propeleru brodice tipa Calafuria, a na kojoj je u tom trenutku bio vlasnik s kojim je zajedno ribario. Uslijed jakog juga brodicu je odnio vjetar, a muškarcu u moru zatim se izgubio svaki trag između otoka Smokvica Vela i rta Opat na Kornatima, oko 300 do 400 metara od obale.

Jugo prekinulo trajektni promet

Na Makarskom primorju puše vrlo jako jugo brzinom i do 80 kilometara na sat pa su zbog juga i visokih valova u prekidu trajektne linije prema Braču i Hvaru, a ceste su mokre i skliske od kiše.

Na putnim pravcima Makarska - Vrgorac preko Biokova pada gusti snijeg, kao i na putnom pravcu Dupci - Šestanovac. Ceste se čiste i posipaju solju, a zimska oprema je obvezna, doznaje se od Gradskog centra Osejava iz Makarske.

Na Biokovu je snježna mećava, kazao je dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a. Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri izmjereno je jutros minus 10 Celzijevih stupnjeva, a u 9 sati temperatura je bila je minus pet. Visina snijega je tridesetak centimetara, a u nanosima snijeg je visok i do sedamdesetak centimetara. U Makarskoj je temperatura šest Celzijevih stupnjeva.

Autobusni promet prema Splitu i Dubrovniku je redovit, a autobusi iz pravca Zagreba jutros su dolazili s malim kašnjenjima, doznaje se na makarskom autobusnom kolodvoru.

Snijeg izazvao probleme u prometu u Rijeci

Cijela Rijeka i okolica jutros su prekriveni snijegom koji je počeo padati sinoć, a kako je temperatura zraka u Rijeci minus četiri stupnja Celzijevih, napadali snijeg se ne otapa. Snijeg je pao i na kvarnerskim otocima pa ga u Dragozetićima na Cresu ima dvadesetak centimetara a glavna creska prometnica u sjevernom dijelu otoka je neprohodna.

Do 10 sati ujutro padao je neprekidno te ga je u Rijeci napadalo između 10 i 20 centimetara. Iako je u gradu izazvao probleme u prometu, posebno na višim dijelovima, gradski prijevoz je uspostavio promet. No, većina autobusnih linija u okolici grada još nije uspostavljena. Razina mora se podigla pa je poplavljena Zagrebačka obala.

Ne plovi trajekt na liniji Valbiska-Merag između Krka i Cresa a iz Novalje i Malog Lošinja jutros nisu isplovljavali katamarani i brodovi na redovnim linijama zbog jakog vjetra.

Policijska uprava Primorsko-goranska izvijestila je da se dogodilo nekoliko lakših prometnih nesreća na ulicama grada te upozorila da je jutros bilo u prometu previše automobila bez zimske opreme. Zbog sniježnog nevremena otkazane su brojna najavljena događanja i manifestacije, među ostalim i porinuće motorne jahte u kraljevičkom brodogradilištu za naručitelja tvrtku Propela u vlasništvu koncerna Zepter International, odnosno Philipa Zeptera.

Mećava izazvala kvarove na vodovima na drniškom području

Zbog kvarova koje je na dalekovodima uzrokovala snježna mećava, danas problema sa strujom ima drniško područje. U drniškoj Elektri kažu da su električari od ranog jutra na terenu, no snijeg koji i dalje pada otežava radove na otklanjanju kvarova. Drniš je bio bez struje oko dva sata. Bez struje su područje Siverića, Gradca, Kljaka, cijelo miljevačko područje i dr.

Gradonačelnik Drniša Ante Dželalija jutros je pozvao električare, cestare i komunalce da učine sve kako u gradu i okolici ne bi nastao opći kolaps zbog snijega, a građane i vlasnike trgovina podsjetio je na obvezu čišćenja snijega. U upravi grada uvedeno je jutros i dežurstvo kako bi se u slučaju potrebe moglo hitno intervenirati, kazao je gradonačelnik Dželalija. Gospić, koji je danas bio bez struje zbog redovnog remonta 110 kW trafostanice u Ličkom Osiku, od 11 sati ponovno je opskrbljen električnom energijom.

Snježna mećava međutim otežava čišćenje prometnica u Lici. Sva raspoloživa mehanizacija zimske službe je na terenu, kažu u "Lika Cestama". Najhladnije je jutros bilo u Korenici, minus 20, a u Gospiću je od noćas palo više od 25 centimetara novog snijega.

Bura na mahove kod Sv. Jurja i Senja puše brzinom većom od 150 na sat. Dionica Jadranske magistrale Karlobag - Senj prekrivena je ledom, a mjestimice i snijegom i zatvorena je za promet.

Za promet je zatvorena i državna cesta Bruvno- Mazin- Donji Lapac. Autocestom Zagreb - Split, dionicom kroz Liku, promet teče, ali krajnje usporeno, na kolnicima ima uzmiješanog snijega. Snježna mećava smanjuje vidljivost preko prijevoja na samo 10 do 20 metara. Gospić je bez struje, a u Elektrolici se doznaje da je u 7 sati počeo remont postrojenja u 110 kV trafostanici Lički Osik i da bi radovi bi trebali završiti do 11 sati. Jutros su kasnili autobusi u mjesnom prometu a većina lokalnih cesta do udaljenijih naselja teško je prohodna .

Prekinut promet na Jadranskoj magistrali

Zbog bure i snijega prekinut je promet na Jadranskoj magistrali D8 između Senja i Karlobaga, a zimski uvjeti su na autocestama A 6 između Bosiljeva i Kikovice, A 7 Rupa - Diračje, na Istarskom ipsilonu, te na državnim cestama kroz Liku i Gorski kotar, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Posebice oprezno zbog snijega treba voziti autocestom A 1 između Maslenice i tunela Mala Kapela, a brzina je ograničena na 40 km/h. Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zimska oprema obvezna je i na Jadranskoj magistrali (D 8) od Senja do Svete Marije Magdalene i od Maslenice do Zadra, u Hrvatskom primorju, na otocima Krk, Rab, Cres, Lošinj, također, na županijskim i lokalnim cestama na području Imotskog, na Sljemenskoj cesti. Zbog jake bure dionicom Jadranske magistrale (D 8) između Bakra i Senja i Krčkim mostom zabranjen je promet za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle). Na graničnim prijelazima Macelj i Bregana pojačan je ulaz osobnih vozila. Trajekti plove redovito. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene