Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korist za obje strane

Stiže jak vjetar u leđa hrvatskim izvoznicima i američkim ulagačima: Ukida se dvostruko oporezivanje sa SAD-om

Ured Photomata - 3
Ured Photomata - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ured Photomata - 1 Ured Photomata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Damir Sabol iz Photomata i Dalibor Špadina Damir Sabol iz Photomata i Dalibor Špadina Foto: DNEVNIK.hr Ured Photomata - 2 Ured Photomata - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ured Photomata - 3 Galerija 1/4 >>
Jak vjetar u leđa hrvatskim izvoznicima dat će ukidanje dvostrukog oporezivanja sa Sjedinjenim Američkim Državama. Vlada je danas pokrenula postupak za sklapanje konvencije koja će koristiti i američkim, a pogotovo hrvatskim tvrtkama i građanima.

Autori najpoznatije matematičke aplikacije na svijetu na svom poslovanju osjetili su dvostruko oporezivanje. Nakon što su završili jedan od svojih poslova u SAD-u, izdali su račun, ali im nikako nije štimala matematika.

„Zapravo dobili smo 30 posto manje novca, pa smo pitali zašto. Rekli su nam ne postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i onda možete misliti koliko smo konkurentni“, kaže Damir Sabol iz Photomata.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Zbog toga brojni poduzetnici iz tog sektora tvrtke za poslovanje s SAD-om otvaraju u inozemstvu. Ukidanjem dvostrukog oporezivanja za to više neće biti potrebe, objašnjavaju iz američke gospodarske komore.

„Princip je zapravo da se ono što se plaća u jednoj zemlji ne plaća ponovno u drugoj zemlji. U svakom slučaju i na strani hrvatskih poduzeća koja posluju u Americi, ali i na strani američkih poduzeća koja posluju u Hrvatskoj bit će značajne uštede“, objašnjava Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.

Amerikanac Cody predaje engleski na Fakultetu političkih znanosti. Hvali sve što znači niže poreze, ali on zasad još ne mora platiti američki porez jer ne zarađuje dovoljno.

„Sve dok ne prelazi 103 tisuće dolara na godinu. A ako ikada zaradim više od toga u Hrvatskoj, drage ću volje platiti porez SAD-u. No imam dosta prijatelja koji su, kao i ja, oženjeni Hrvaticama. Oni ako otvaraju tvrtku u Hrvatskoj, moraju platiti i poslovni porez u SAD-u, što ih sprječava u otvaranju biznisa ovdje ili pak otvaraju biznis preko hrvatskih supruga“, objašnjava Cody McClain Brown.

Osim što Amerikanci neće morati koristiti rodbinu i tradicionalno hrvatske manevre u poslovanju, iz Vlade nabrajaju brojne pogodnosti koje će donijeti lakše poslovanje između Hrvatske i SAD-a.

„Strašan signal bilo kojoj vrsti investitora s obje strane i onim postojećima da prodube suradnju“, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Hrvatska će biti zanimljivija američkim ulagačima, ali zaista veliku korist imat će brojne male računalne tvrtke koje imaju svoje ideje poput matematičke aplikacije s početka priče s kojima žele osvojiti tržište s više od 300 milijuna potrošača.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene