Obavijesti Video Pretražite Navigacija
unosan posao

Zbog crvenog zlata u Baranji isplati se ostati u Hrvatskoj: "Sve se proda, i to brzo"

Baranjsko crveno zlato - 1
Baranjsko crveno zlato - 1 Foto: DNEVNIK.hr
U Belom Manastiru rade i na vraćanju i zadržavanju mladih - grad daje poticaje za "baranjsko crveno zlato". Iako sve što proizvedu prodaju, mladi se tradiciji proizvodnje začinske paprike teško okreću. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Ovu kulturu kao renatbilnu davno su prepoznali Baranjci, no da je lak posao – nije.

"Treba puno raditi, to vam je sve ručni rad. Sve se radi ručno. Sadnja je ručno, branje, kidanje peteljki, sušimo na drva, peteljke se skidaju kad idu, kad izađe iz sušare drobimo da vidimo koja valja, koja ne valja", objasnila je Olga Šumiga koja proizvodi začinske paprike.

A puno truda i rada donosi i vrhunsku kvalitetu. "Sve se proda, i to brzo. Ne možemo se žaliti, sve je na kućnom pragu", dodala je.

Pročitajte i ovo U Baranji procvjetao biznis s makom - 3 i turistička atrakcija Umjesto suncokreta i kukuruza, baranjska polja polako postaju ljubičaste boje: Svako zrno unaprijed je prodano - "Tržište je gotovo neograničeno"

Baranjci su se pobrinuli i zaštitili izvorno baranjsko sjeme, a takve začinske paprike da je i više kupaca bi bilo, od stranih do domaćih. Nema ni dobrih baranjskih proizvoda bez vrhunske paprike.

"Bez dobre paprike nema ni dobrog kulena. Kažu svi da je paprika zaslužna za tu našu boju i aromu. Ja se slažem s tim, dobra paprika je dobar kulen", kazao je proizvođač kulena Slobodan Stanković.

A kako bi proizvođačima olakšali proizvodnju, grad Beli Manastir uveo je i potpore.

"Mjera se odnosi na kupnju opreme, sadnice, svih troškova koje imate u pokretanju proizvodnje", rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.

Kako je objasnila Olga, teško bi bilo da nema potpore: "Sve je poskupilo, za navodnjavanje, za crijeva kap na kap, za sjeme. 70 posto se dobije nazad."

Pročitajte i ovo Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Jedna je stvar ključna Poljoprivrednici zbrajaju štete, građani se pitaju: Hoće li poplave utjecati na cijene hrane?

Grad uskoro kreće i u izgradnju proizvodnog pogona. Planiraju napraviti malu stanicu koja bi sušila i mljela po higijensko sanitarnim uvjetima i tako omogućila sterilan proizvod, rekao je gradonačelnik.

Što će možda mlade i privući da nastave tradiciju. Jer, kazala je Olga, teško je s radnom snagom. "Imam susjede - dobre starije žene, od mlađih nema. Stariji još rade, a kad ne bude starijih - tko zna kako će nam biti", zaključila je.

Zbog čega na vrijeme mladi trebaju zasukati rukave, kako bi očuvali tradiciju, a Baranja i dalje rasla na karti gastro ponude.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene