Poljoprivreda u Hrvatskoj ipak može biti isplativa. Baranjski ratari znaju kako. Umjesto suncokreta i kukuruza siju konzumni mak. Ljubičasta polja postala su i turistička atrakcija. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Galerija Vinko Kovačev, proizvođać konzumnog maka, Topolje Martina Budimir, Duboševica U Baranji procvjetao biznis s makom - 1 +2 U Baranji procvjetao biznis s makom - 2

"Ovo što tu imate negdje je 15-17 hektara, zajedno s kooperantima i našom proizvodnjom, pa nekih gotovo blizu 500 hektara", opisuje proizvođač konzumnog maka Vinko Kovačev. Ono što su u Nizozemskoj tulipani u Baranji su postali makovi.

U šest godina proizvodnja je s pokusna dva hektara narasla 250 puta. Rastom je premašio i češki mak, upravo je u toj zemlji najveća europska proizvodnja. Njihove sorte su niže, objasnio je Kovačev, ali to nije slučaj i u Topolju: "Bez ikakve prihrane, bez ičega narastao je ogroman, velik."

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Poljoprivrednici zbrajaju štete, građani se pitaju: Hoće li poplave utjecati na cijene hrane?

Sve je počelo neplanski, Kovačev je rekao da su ih nužda i sila natjerali da se bave uzgojem maka.

Polja suncokreta i kukuruza postala su ljubičasta zbog klimatskih promjena, nestabilnog tržišta ratarskih kultura i šteta od divljači.

"Nismo imali izbor što, pa smo posijali mak", kazao je. I nisu pogriješili. Mak je trenutačno isplativiji od pšenice.

Konzumni mak cvjeta samo dva tjedna, za žetvu će biti spreman početkom srpnja, a prvi mak koji bude došao na europsko tržište bit će upravo ovaj baranjski. Kilogram se kreće oko dva eura. Svako zrno unaprijed je prodano, u Češku i Austriju, ispričao je Kovačev.

Stjepan Rožanković i Matea Ćorić Brunović Poljoprivrednici zbrajaju štete, od usjeva nastao bazen: "Ne može nam to nitko platiti“

Tražen je i kao turistička atrakcija. Zbog ovakvih prizora neki voze po 80 kilometara.

"Upravo zbog fotografiranja. Prelijepo mi izgleda, super je", kazala je Snježana Burče iz Osijeka, dok je Martina Budimir iz Duboševice dodala: "Danas smo odlučili stati, fotografirati se - pogotovo ovaj dio gdje imamo kombinaciju crvenih i ljubičastih makova. Prekrasno."

Ljubičastih polja bit će još više. "Tržište je gotovo neograničeno. Ulaganja su znatno, znatno manja nego na bilo čemu: sjeme, jedna zaštita korova i to je to", objasnio je Kovačev.

U Hrvatskoj se na godinu potroši 200 tona maka. Samo ovdje će se proizvesti dvaput više. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju