Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jaka bura koja je puhala tijekom cijelog dana u subotu, zadala je probleme brojnim nautičarima i kupačima, a Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru koordinirala je nekoliko akcija i imala pune ruke posla.


Počelo je ujutro u 8 sati kada je jahta 'Alexandar I' poslala je signal pogibelji iz uvale Konopljika na otoku Molatu. Jahta je ostala bez goriva, a posada je bila u strahu da se ne nasuče zbog orkanske bure. Preko tvrtke EmergenSea organizirana im je dostava goriva te je ono prebačeno na jahtu uz velike napore zbog jakog vjetra.

Vezani članci Prevrnula se prikolica na autocesti A1 01 Snijeg i orkanska bura stvaraju velike probleme u prometu: Na A1 prevrnula se prikolica, ne putujte ako ne morate Slika nije dostupna VIDEO Snimili smo junake kojima se divi cijela Hrvatska

Policijsko plovilo 'Škabrnja' priskočilo je u pomoć 12-metarskoj jahti koja je ostala bez struje kod rta Gnalić na otoku Pašmanu. Bez obzira na jaku buru oko 10 sati posada 'Škabrnje' uspjela je pomoći nautičarima te im osigurati siguran nastavak plovidbe.

U Novigradskom moru uočen je daskaš koji se bori s orkanskom burom. Ispostava Starigrad-Paklenica angažirala je privatno plovilo iz Novigrada koji je pronašao daskaša te ga prebacio u Novigrad.

Problemi s motorom na jedrilici i djeca na pedalini

Hrvatska jedrilica s dva člana posade imala je oko podne problema s motorom oko jednu nautičku milju od Čiova. Posada je bila u strahu da će ih bura baciti na Šoltu ukoliko im stane motor, pa im je u pomoć priskočio brod 'Pojišan' Lučke kapetanije Split. Posada jedrilice u međuvremenu je osposobila motor te sigurno nastavila plovidbu.

Centar 112 Split primio je dojavu o petero djece na pedalini ispred Bačvica u Splitu, a koji se zbog jake bure nisu mogli vratiti. Opet je isplovio brod 'Pojišan', no u međuvremenu je hrvatska jedrilica 'Lady You' pokupila djecu iz mora, dok je 'Pojišan' osiguravao mjesto te su sigurno prepraćeni do obale.

Češki nautičar koji se nalazio u uvali Voščica na Braču imao je iza 16 sati prodor mora u plovilo. Angažirana je tvrtka EmergenSea i sanirala oštećenje, te je plovilo oteglila u Milnu, gdje je izvučeno na suho radi popravka. (Agencija VLM)