Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić, koji vodi istragu o kornatskoj tragediji, u priopćenju za javnost danas je potvrdio kako je dovršeno zadnje, telekomunikacijsko, vještačenje, čime je završila istraga u kaznenom predmetu protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice.


Slavica je okrivljen da je 30. kolovoza prošle godine u akciji gašenja požara na otoku Kornatu iz nehaja počinio teško kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti, pri čemu je život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić još je na rehabilitaciji.

Vezani članci Pomorska policija, ilustracija Detalji tragedije na Kornatima: Dijete (14) su pokušali reanimirati, ali ozljede su bile preteške... Slika nije dostupna Svjedočenje vještaka: Prirodna pojava uzrok tragedije na Kornatu!

Ivić je istaknuo kako je spis predmeta dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku koje, po Zakonu o kaznenom postupku, može zatražiti da se istraga dopuni, podigne optužnica ili da se odustane od kaznenog progona okrivljenog Slavice. 

>> Slavici produljen pritvor, pilot svjedočio tri sata

Županijska državna odvjetnica Živana Beroš-Dodig potvrdila je kako je danas zaprimila spis. 'Riječ je o predmetu kojemu ćemo svakako dati prioritet. No to je vrlo opsežan i složen predmet koji moramo proučiti i analizirati. Nastojat ćemo to obaviti u roku od 15 dana i do tada odlučiti hoćemo li zatražiti dopunu istrage, podignuti optužnicu ili odustati od kaznenog progona', kazala je Beroš-Dodig.

U sklopu istrage o kornatskoj tragediji saslušano je stotinu svjedoka, a nekoliko mjeseci trajalo je multidisciplinarno vještačenje te je izrađena i 3D računalna simulacija nastanka i širenja požara sve do klanca ispod brda Velog vrha u uvali Šipnate gdje su vatrogasci stradali.

Tim sudskih vještaka, koji su vodili multidisciplinarno vještačenje, zaključili su da je uzrok stradanja vatrogasaca bio rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. Taj je zaključak objavljen tjedan dana prije nego je obilježena prva obljetnica kornatske tragedije, 22. kolovoza.

Nakon toga je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo da se provede i telekomunikacijsko vještačenje kako bi se utvrdilo kakve su telefonske i mobitelske veze bile s Kornatom toga kobnog 30. kolovoza 2007.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju