Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slavici produljen pritvor, pilot svjedočio tri sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Draženu Slavici, bivšem zapovjedniku Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, danas je produljen pritvor za još 30 dana.

Pritvor je produljen jer istraga još nije završena te nisu ispitani svi svjedoci. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potresno svjedočenje pilota kanadera 'Mislio sam da sam vodenom bombom ubio ljude' Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje Draženu Slavici Suđenje za Kornate - roditelji opet optužuju da su tijela pomicana

Odluku je donijelo izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Šibeniku, a produljenje pritvora određeno je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Slavica, koji se nalazi u pritvoru od 17. rujna, osumnjičen je da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

>> Policija s Lučićem razgovarala na putu do zadarske bolnice i u Splitu

>> Odvjetnici traže rekonstrukciju nesreće na Kornatu

Pilot vojnog helikoptera koji je iskrcao vatrogasce na otok Kornat svjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu više od tri sata u nastavku istrage o kornatskoj tragediji u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.

Po izlasku iz zgrade suda na Zrinjevcu svjedok kao djelatna vojna osoba nije želio ništa reći okupljenim novinarima kojima na sudu nitko nije želio otkriti čak ni njegov identitet. No, neslužbeno se doznaje da je riječ o Nevenu Brozoviću iza kojega se na saslušanju kod šibenskog istražnog suca Branka Ivića pojavio njegov kopilot Danijel Brezović.

Njihove iskaze s nestrpljenjem očekuju obitelji poginulih vatrogasaca od kojih neke sumnjaju u službeno objašnjenje da je uzrok tragediji bio eruptivni požar, pa su angažirali i odvjetnika. Te obitelji sumnjaju da je upravo vojni helikopter skrivio nesreću jer je, navodno, iz njega iscurilo gorivo koje je zalilo nesretne vatrogasce.

O tomu je javno više puta govorio i Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića, zapovjednika požarišta na Kornatu.

Za danas su još predviđena svjedočenja dvojice mehaničara tog helikoptera, glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Mladena Jurina te pilota putničkog zrakoplova Croatia Airlines koji je jedno vrijeme jedini bio u vezi s kanaderom koji je gasio požar na Kornatu.

Inače, prije dva dana u Zadru je ispitana posada tog kanadera koji je, prema do sada objavljenim podacima u tisku, u ključnom trenutku preusmjeren na požarište kod Vodica po nalogu Dražena Slavice, glavnoosumnjičenog za kornatsku tragediju i bivšeg glavnog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije. Njemu je šibenski sud danas produljio pritvor na još mjesec dana.

Istraga o kornatskoj tragediji vodi se na šibenskom Županijskom sudu, no zbog brzine i ekonomičnosti sudac Ivić svjedoke saslušava u mjestima njihova prebivališta.

Sudac Ivić nedavno je izjavio kako bi istraga tragedije u kojoj su stradali vatrogasci i Tisnog, Vodica i Šibenika mogla biti završena do kraja listopada.

Odgovornim za izbijanje požara tužiteljstvo smatra 20-godišnjeg Paška Petrinu kojega je optužilo da je bacivši neugašeni opušak cigarete iz nehaja izazvao požar u uvali Vrulje na otoku Kornatu, gdje je radio kao zaposlenik Nacionalnog parka Kornati.

U požaru na Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca, a trinaesti Frano Lučić još uvijek se bori za život u splitskoj bolnici.

FOND ZA OBRANU VATROGASNE STRUKE

Udruga profesionalnih vatrogasaca odlučila je otvoriti Fond za obranu vatrogasne struke, namijenjen plaćanju obrane kako Dražena Slavice, tako i svih eventulanih budućih sudskih procesa protiv vatrogasaca. 

Želite pomoći vatrogascima možete uplatiti novčana sredstva na ovaj broj žiroračuna; 

2340009-1100226764

poziv na broj 00 1000

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene