Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema interesa

Objavljena lista deficitarnih zanimanja: Ovo su struke s kojima je najlakše doći do posla

Nema interesa za zanimanja u kojima nedostaje radnika, a za zanimanja u kojima ima previše radnika interes istovremeno raste. Kako bi umanjio posljedice tog problema, Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je s kojim će strukama učenici lakše doći do posla.

Rijetko od nekog srednjoškolca možete čuti kako je od malih nogu sanjao o tome da bude autolakirer. A baš zbog te struke, Antonio Galik jedva čeka završiti srednju školu, položiti majstorski ispit i otvoriti svoju radionicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Atraktivan program Škola uvela novi smjer, potražnja je velika i još će rasti: Posao neće dugo tražiti Ilustracija Radna mjesta Došlo je do promjena na listi najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: Jedan podatak izaziva zabrinutost

"Meni je uvijek bilo bitno da se ja mogu naraditi, da znam koliko sam teško zaradio svoj novac i da ima dosta posla u toj struci", kaže Antonio, učenik 2. razreda - smjer autolakirer.

Slično želje ima i njegov kolega keramičar Stjepan Rebak, učenik 3. razreda.

"Keramiku sam naslijedio od svoga dede, on je bio keramičar i zidar. A keramičara uvijek treba. Uvijek se trebaju i kupaonice i hodnici i kuhinje popločiti tako da... Ima posla u Hrvatskoj", kaže Stjepan.

I za njih stvarno ima, pokazuju to i podaci Zavoda za zapošljavanje. Od strukovnih zanimanja nedostaje još i tesara, zidara, slastičara, kuhara, konobara, mesara i pekara.

Lakši put do posla ipak nije napunio razrede zagrebačke obrtničke i industrijske graditeljske škole. Ravnatelj ističe kako su ih ove godine - jedva upisali pet.

"Toliko gimnazijalaca završi na burzi i kakva korist od njih? Nikakva. Nisu svi za sve. Nisu svi za gimnazije, nisu svi za četverogodišnje škole. Mora netko i raditi", kaže ravnatelj Anto Vidović.

Onima koji već ciljaju na fakultete, HZZ savjetuje upis na PMF, FER, medicinu i farmaciju, a od društvenih i humanističkih fakulteta logopediju, anglistiku i germanistiku.

Ono što se od strukovnjaka trenutačno ne traži u Hrvatskoj su prodavači i frizeri. Na studijskoj razini HZZ ističe kako bi trebalo razmisliti o smanjenju upisnih kvota za zanimanja ekonomista, komercijalista, novinara i politologa.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene