Frizeri, autolimari, bravari, krovopokrivači, njih 150 u četvrtak je steklo majstorski status. Diploma im omogućava otvaranje vlastitih obrta, ali ih u poslovanju i dalje sputavaju komplicirana birokracija i spora naplata potraživanja.


Frizeri, autolimari, bravari, krovopokrivači i ostala slična zanimanja polako odumiru jer sve manje djece odabire obrtnička zanimanja.

Vezani članci Kod frizera Samo na Balkanu! Odlazak frizeru začinili harmonikama, narescima, vinom... Slika nije dostupna Snimke djece kod frizera postale hit na društvenim mrežama, preslatki prizori uljepšat će vam dan

Majstor frizer i majstor bravar – titule su to koje od danas ponosno nose Dragana i Muzafar. Nakon godina truda stekli su majstorsko zvanje, ali svjesni su da nove generacije sve rjeđe odabiru obrtnička zanimanja.

"Mlade generacije danas, nitko ne bi htio radit i proizvodit, svi bi htjeli trgovat, tak' da bitno je da se ulaže i da država to potiče", kaže Muzafar Al Jazaeri, majstor bravar.

"Meni je odlično, imam 23 godine, i svoj salon i pet godina staža, a neki to ne uspiju ni za 30 godina i sa završenim fakultetom", kaže Dragana Andrić, majstor frizer.

Uključujući njih dvoje, Hrvatska je u četvrtak dobila još 150 majstora obrtnika. Već godinama ih, nažalost, muče isti problemi.

"Ne postoji ustanova kojoj možeš doć i reć, ja otvaram frizerski salon, što sve trebam? Ali je najmanji problem kad je sanitarna inspekcija, porezna ili neka druga – ispisat će vam kaznu samo tako, bez problema", požalila se Dragana.

"Trokira malo ta administracija, bilo bi bolje da se olakša pristup te nabave i ostale neke stvari, i naravno plaćanje. Svi danas gledaju na odgode, a ja mislim da bi bilo nužno male obrtnike poticat s redovitim plaćanjima, rekli bi likvidnost naši političari", smatra Muzafar.

Da bi mlade privukli obrtničkim zanimanjima, smatraju u Komori, potrebno im je osigurati više praktične nastave.

"Nekad je to bilo – tjedan škole, dva tjedna prakse. Ako tako ne bude u nekakvoj bliskoj budućnosti, bojim se da neće biti dobro", kaže Mirza Šabić iz Hrvatske obrtničke komore.

Nije dobro već sada, što pokazuju i upisi u srednje škole.

"Staklar, fasader, armirač – slab odaziv. Jedan, dva, pa ujutro nula, pa dođe do jedan, dva, al' slabo. Svi bi bili ekonomisti, direktori – ne ide tako. Da nama privatni sektor kaže: 'Trebamo toliko i toliko zidara, fasadera' i da za te učenike, tih 10, 20, zaista ima kvalitetna praktična nastava", kaže Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole.

Ove probleme trebao bi riješiti dualni sustav obrazovanja. Prema najavama iz Vlade, kombinacija teorije u školskim klupama i više prakse u tvrtkama eksperimentalno bi trebala zaživjeti već ove jeseni.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju