Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE POTEZ VLADE

Propast obrtništva: "Nitko ne bi htio radit i proizvodit, svi bi htjeli trgovat"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Frizeri, autolimari, bravari, krovopokrivači, njih 150 u četvrtak je steklo majstorski status. Diploma im omogućava otvaranje vlastitih obrta, ali ih u poslovanju i dalje sputavaju komplicirana birokracija i spora naplata potraživanja.

Frizeri, autolimari, bravari, krovopokrivači i ostala slična zanimanja polako odumiru jer sve manje djece odabire obrtnička zanimanja.

Pročitajte i ovo Učionica - 1 Grade se škole Fuchs priznao: "Demografija je bolno pitanje, bilo bi dobro da je djece više" Ilustracija Poslali savjete Obrtnici reagirali na natpise o majstorima-prevarantima: Evo kako se možete zaštititi

Majstor frizer i majstor bravar – titule su to koje od danas ponosno nose Dragana i Muzafar. Nakon godina truda stekli su majstorsko zvanje, ali svjesni su da nove generacije sve rjeđe odabiru obrtnička zanimanja.

"Mlade generacije danas, nitko ne bi htio radit i proizvodit, svi bi htjeli trgovat, tak' da bitno je da se ulaže i da država to potiče", kaže Muzafar Al Jazaeri, majstor bravar.

"Meni je odlično, imam 23 godine, i svoj salon i pet godina staža, a neki to ne uspiju ni za 30 godina i sa završenim fakultetom", kaže Dragana Andrić, majstor frizer.

Uključujući njih dvoje, Hrvatska je u četvrtak dobila još 150 majstora obrtnika. Već godinama ih, nažalost, muče isti problemi.

"Ne postoji ustanova kojoj možeš doć i reć, ja otvaram frizerski salon, što sve trebam? Ali je najmanji problem kad je sanitarna inspekcija, porezna ili neka druga – ispisat će vam kaznu samo tako, bez problema", požalila se Dragana.

"Trokira malo ta administracija, bilo bi bolje da se olakša pristup te nabave i ostale neke stvari, i naravno plaćanje. Svi danas gledaju na odgode, a ja mislim da bi bilo nužno male obrtnike poticat s redovitim plaćanjima, rekli bi likvidnost naši političari", smatra Muzafar.

Da bi mlade privukli obrtničkim zanimanjima, smatraju u Komori, potrebno im je osigurati više praktične nastave.

"Nekad je to bilo – tjedan škole, dva tjedna prakse. Ako tako ne bude u nekakvoj bliskoj budućnosti, bojim se da neće biti dobro", kaže Mirza Šabić iz Hrvatske obrtničke komore.

Nije dobro već sada, što pokazuju i upisi u srednje škole.

"Staklar, fasader, armirač – slab odaziv. Jedan, dva, pa ujutro nula, pa dođe do jedan, dva, al' slabo. Svi bi bili ekonomisti, direktori – ne ide tako. Da nama privatni sektor kaže: 'Trebamo toliko i toliko zidara, fasadera' i da za te učenike, tih 10, 20, zaista ima kvalitetna praktična nastava", kaže Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole.

Ove probleme trebao bi riješiti dualni sustav obrazovanja. Prema najavama iz Vlade, kombinacija teorije u školskim klupama i više prakse u tvrtkama eksperimentalno bi trebala zaživjeti već ove jeseni.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene