Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kakav to čovjek može živo biće odbaciti kao smeće, pitaju se volonteri zagrebačke Udruge Kanellos?


I ne pronalaze riječi kojima bi na bilo koji način opravdali onoga tko je trodnevne štence od njihove majke i ostavio ih da uginu. Spremio ih je u najlonsku vrećicu, zavezao je i objesio na ručku kontejnera kod Jovinovačke ulice u Gajnicama.

Vezani članci Gladne oči Ono kad svi oko tebe jedu, a ti si na dijeti: Urnebesni prizori pasa koji izgledaju onako kako se ljudi osjećaju Stella (Foto: Instagram/hunger4words) Pas naučio "govoriti", zna već 29 riječi i svaki dan smišlja nove fraze

'Štenci su spašeni pukim slučajem, jer je pored kontejnera predvečer prolazila naša volonterka Sanja i čula kako cvile - kaže Zvjezdana Raletić, predsjednica jedne od najmlađih zagrebačkih udruga za zaštitu životinja.

Brzo su ih utoplili, a u svoj dom prihvatila ih je volonterka Julija. 'Hrani ih svaka dva do tri sata zamjenskim mlijekom na bočicu i nije joj lako',  kaže gospođa Zvjezdana. Osim hrane, štencima treba osigurati i puno topline. Juliji to za sada jako dobro ide, a u svemu joj pomaže i njezina kujica Točkica.

Iako je sterilizirana, u njoj su proradili majčinski osjećaji pa štence grije i liže, pomažući im tako da probave hranu. Štenci su preživjeli prvu noć, no borba za njihov život slijedi i dalje. A Julija se neće još dugo moći brinuti o njima.

Udruga stoga poziva sve koji im mogu pomoći, bilo da je riječ o zamjenskom mlijeku ili privremenom smještaju za tri mala štenca, da se jave predsjednici na mobitel 099/4071469. Ujedno mole svoje sugrađane da im jave ako imaju bilo kavu informaciju o tome tko bi mogla biti osoba koja je štence ostavila. I sami to pokušavaju doznati pa su se tako već obratili i obližnjim veterinarskim ambulantama.

'Mislili smo krenuti s edukacijom o sterilizacijama i kastracijama. No, nismo još dobro počeli raditi a već imamo devet štenaca na brizi', kaže Z. Raletić, dodajući da na plaćenom čuvanjuimaju šest štenaca pronađenih u Gajnicama. Sve gradske službe zadužene za brigu o napuštenim životinjama koje su do sada molili za pomoć ostale su gluhe. Volonteri se nadaju da će njihovi sugrađani pokazati više samilosti. (VLM Agencija)