Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski sud za ljudska prava

Zatvorenik tužio Hrvatsku zbog loših uvjeta iza rešetaka, od države mora dobiti 12.200 eura

Zatvorenik (Ilustracija: Guliver/Thinktsock)
Zatvorenik (Ilustracija: Guliver/Thinktsock)
Europski sud za ljudska prava (ESLJP) dosudio je naknadu od 12.200 eura hrvatskom zatvoreniku koji je tvrdio da mu su prava povrijeđena neodgovarajućim zatvorskim uvjetima i prekomjernim trajanjem postupka u kojem je zbog zatvorskih uvjeta potraživao naknadu štete.

Razmatrajući činjenice tog predmeta, ESLJP je primijenio raniju praksu te je ponovio da je nedostatak prostora u zatvorskoj ćeliji osobito bitan uvjet pri utvrđivanju jesu li uvjeti bili ponižavajući s aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Utvrdio je da je podnositelju zahtjeva povrijeđen članak Konvencije u dijelu koji se odnosi na ponižavajuće postupanje zbog petomjesečnog boravka u neodgovarajućim uvjetima u zatvorima u Zagrebu i Varaždinu.

Sud je utvrdio i da je podnositelju povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku zbog prekomjernog trajanja parničnog postupka radi naknade štete zbog neodgovarajućih uvjeta u kojima je bio tijekom izdržavanja kazne zatvora duže od deset godina.

Pročitajte i ovo Suđenje Richardu Alexu Murdaughu Ubio mu je majku i brata Nakon što je ugledni odvjetnik osuđen za ubojstvo supruge i sina, starijem sinu uputio poruku koja ga je slomila

Također je utvrdio povredu prava na učinkovito pravno sredstvo "zbog toga što je inače učinkovito pravno sredstvo (tužba radi naknade štete) u konkretnim okolnostima predmeta podnositelja bilo neučinkovito sredstvo upravo zbog prekomjernog trajanja postupka", izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Uz 12.200 eura naknade za nematerijalnu štetu podnositelju je konačnom presudom dosuđeno i 250 eura naknade za izdatke i troškove postupka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene