Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ovo morate znati

Znate li kolika je kazna ako napustite mjesto prometne nesreće? Moguć je i zatvor

Ilustracija
Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev/Cropix
Postoje određena pravila za vozače i ostale sudionike prometa ako dođe do prometne nesreće. U nekim slučajevima, osim novčane, za nepoštovanje zakona slijedi i zatvorska kazna.

Što učiniti ako sudjelujete u prometnoj nesreći ili ste svjedok? Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) navode pravila kojih se trebate pridržavati.

Sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen dužan je ostati na mjestu prometne nesreće. Može se privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći, ako mu je samome potrebna liječnička pomoć ili kako bi obavijestio policiju.

Usto, sudionici moraju poduzeti sve što je u njihovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće. No pritom se treba paziti da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće kako bi se sačuvali postojeći tragovi.

O prometnoj nesreći sudionici su dužni obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i pričekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid.

Samo materijalna šteta

Vozači sudionici prometne nesreće u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima dužni su, ako je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika te omogućiti nesmetano odvijanje prometa.

Vozači, napominje policija, ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke, kao i podatke o vozilima.

Kada na mjestu nesreće nema vlasnika vozila, vozač je dužan vlasniku vozila ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Ako se ne razmijene podaci i ne popuni Europsko izvješće o prometnoj nesreći, slijedi kazna. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama piše da osobi tada slijedi novčana kazna u iznosu od 390 do 920 eura te će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije od šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju osobi će se izreći tri negativna prekršajna boda.

Pročitajte i ovo Ilustracija kako bi se utvrdile okolnosti Imate li koju informaciju? Zagrebačka policija traži očevice dvije prometne nesreće

Nesreća s poginulim osobama

Vozač koji je vozilom sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih osoba, a i druga osoba koja je neposredno sudjelovala u takvoj nesreći ima pravo tražiti osobne podatke i adresu od osoba koje su bile prisutne kada se nesreća dogodila, navode u policiji.

Ako je vozilo zbog prometne nesreće onesposobljeno za daljnje kretanje na cesti, vozač ili vlasnik, odnosno korisnik vozila dužan je vozilo ukloniti s kolnika nakon što to naredi ili dopusti ovlaštena osoba koja obavlja očevid.

Vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan je na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove.

Vozač je dužan tako postupiti i prije dolaska ovlaštene osobe, osim ako se nesreća dogodila na mjestu na kojem se može očekivati brzi dolazak vozila hitne pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati.

Zakonom je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 30 eura kazniti za prekršaj vozač koji odbije prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći.

Vozač koji je vozilom sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih osoba, a i druga osoba koja je neposredno sudjelovala u takvoj nesreći (primjerice pješak) imaju pravo tražiti osobne podatke i adresu od osoba koje su bile prisutne kad se nesreća dogodila (neposredni očevici događaja). Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura kaznit će se za prekršaj osoba ako odbije dati osobne podatke i adresu.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća na A1 - 3 utvrđuju se okolnosti Strašna prometna nesreća odnijela jedan život, još četvero putnika u bolnici: Poznato kako je došlo do prevrtanja autobusa

Kazna i do 2650 eura

Sudionik koji napusti mjesto događaja prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen, a o prometnoj nesreći ne obavijesti policijsku upravu ili postaju i ne pričeka dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije od 12 mjeseci. Po pravomoćnom rješenju izreći će mu se šest negativnih prekršajnih bodova.

Policija nakon prometne nesreće sastavlja službenu bilješku koja sadrži podatke o sudionicima nesreće, zapisnike o alkotestiranju, podatke o vozilima, kratak opis događaja, vremenu i mjestu nastanka prometne nesreće, opis nastalih oštećenja, fotografira mjesto događaja i vozila te na temelju utvrđenog prema prekršiteljima primjenjuje odgovarajuće ovlasti koje propisuje Prekršajni zakon.

Policija neće obaviti očevid prometne nesreće ako vozači sudionici prometne nesreće u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima odmah uklone vozila s kolnika i omoguće nesmetano odvijanje prometa, popune i potpišu Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijene osobne podatke i podatke o vozilima te napuste mjesto prometne nesreće, navode u MUP-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene