Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najpoznatiji zatvor bivše države

Zatvor u Zenici: Budući dom Branimira Glavaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetki su zatvori o kojima su pjevane pjesme i snimani spotovi i filmovi. U jednom takvom svoju će zatvorsku kaznu služiti Branimir Glavaš.

Zenica je najpoznatiji zatvor u bivšoj državi, a tamo i danas kaznu izdržava 800 zatvorenika. 120 godina u Zenicu dolaze osuđenici za najteža kaznena djela. Naša kamera bila je u zatvorskom krugu u vrijeme slobodnih aktivnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odsluženje kazne Branimir Glavaš stigao u KPZ Zenica na odsluženje kazne Slika nije dostupna Odluka suda Glavaš će kaznu ipak odležati u Zenici

Dolazak Branimira Glavaša neizostavna je tema svih razgovora. Zamjenik upravitelja kaže da ih ne zanimaju visina kazne i težina djela, no Glavaš će ipak imati posebni status.

'Mislim da će ga primiti korektno. Što se tiče nas, mi ćemo osigurati sve uvjete za normalno izdržavanje kazne. Normalno, od gospodina Glavaša se traži da poštuje kućni red. Ukoliko se to dogodi sigurno neće imati posebnih problema', rekao je zamjenik upravitelja KZ Zenica, Josip Pojavnik.

>> Glavaš se nije pojavio na ročistu u Sarajevu

Prastare i oronule zgrade stvaraju osjećaj nelagode, a jedini obnovljeni objekt je četvrto odjeljenje. Milijun konvertibilnih maraka uloženo je u sanaciju i novu opremu. U tim novim jednokrevetnim sobama boravit će zatvorenici s visokim sigurnosnim rizikom. Nakon prijema i pregleda tu će doći i Glavaš.

Glavaševa ćelija ima 15 kvadratnih metara

Buduća ćelija Branimira Glavaša ima petnaest kvadratnih metara, televizor s 50 programa, renovirani sanitarni čvor, a i kao u svakoj ćeliji, krevet. Zenički je zatvor poznat i po programu rehabilitacije. Ovdje svi rade. Dnevnica je pedeset kuna, kažu, dovoljno za cigarete. Milorad iz Sanskog mosta i Sarajlija Šemso zajedno služe petnaest godina robije. Moto im je jednostavan. Ako hoćeš probleme imat ćeš ih stotinu, ako si dobar nitko te ne dira.

'Što se tiče gospodina Glavaša mislim da će imat neke manje privilegije, ne mnogo. Ovdje sve ovisi od ponašanja', rekao je Milorad. 'Nema veze jeli to Milorad,Šemso Jozo Jure.Ovdje sve zavisi od ponašanja', rekao je Šemso. Zenički zatvor je spreman, čeka se konačna odluka suda BIH-a. Zakonski rok je petnaest dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene