Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sveti Vinko, zima sinko!'

Zato nam je omiljen – Milan Sijerković u svom poznatom stilu opisao klimatske promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Sijerković godinama je omiljen meteorolog s televizijskih ekrana, a u najnovijoj prognozi još jednom nas je podsjetio zašto nosi titulu omiljenog!

„Dok sam bio dječak učili su me kako zimi, pogotovo u siječnju, u nizinama kopnene Hrvatske obično pada snijeg. Kad sam bio stariji, saznao sam da nije tako zimski idilično, nego se snijeg i kiša zamjećuju otprilike podjednako često. A sada, kad sam iskusniji i mudriji, doživljavam padanje kiše češće nego snijega. Ovoga siječnja u Zagrebu je kišnih dana bilo četiri puta više nego snježnih. A nije krivnja na mojem sjećanju, nego na klimi, klimatskom vrludanju. Tek da znate!“ tim riječima objasnio je prof. Milan Sijerković klimatske promjene i još jednom nas podsjetio zašto nosi titulu omiljenog meteorologa.

Tako je započeo vremensku prognozu u Dnevniku Nove TV, a za vikend nam je najavio snijeg, kišu i jak vjetar. „Na vremenskim su kartama ciklone nadvladale anticiklone, i to posebice one nama bliske, sredozemne, koje nas opskrbljuju vlagom i toplinom. Sad će potaknuti pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera, što će donijeti privid donekle prepoznatljivog zimskog vremena“, najavio je Sijerković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg!

Tako će danas cijela Hrvatska biti pokrivena oblacima iz kojih će padati kiša. U gorju će sniježiti . Malo će zahladnjeti, bit će vjetrovitije nego jučer, a na će sjevernom Jadranu će zapuhati olujna bura, dok će na jugu još biti jugo. Za središnju Hrvatsku i Slavoniju najavio je oblačan dan s kišom, a u Međimurju, Hrvatskom Zagorju i gornjoj Podravini potkraj dana susnježicu i snijeg. Neugodi će, najavljuje prof. Sijerković, pridonijeti umjereni sjeverni vjetrovi, koji će donijeti malo hladniji zrak. U Zagrebu nas popodne očekuje 6 Celzijevih stupnjeva pa će goditi topla odjeća , a trebat će i kišobran.

Pripremite se - Stiže promjena vremena!

„U Istri, na Kvarneru i u velebitskom podgorju oblaci, kiša i bura, mjestimice olujna. U istarskom visočju snijeg. U Gorskom kotaru i Lici zajamčeno snijeg, uz buru i sjeverac. Posvuda malo hladnije nego danas. Moglo bi biti teškoća u cestovnom prometu. Ni lijepo, ni ugodno!“, najavio je Sijerković. Za Dalmaciju kaže kako će zasigurno biti toplije nego drugdje, no to je jedina dobrota. Oblaci i kiša to nisu, kaže Sijerković, a zasigurno nisu ni bura na sjeveru , istočnjak i jugo na jugu, premda neće biti prekomjerno jaki, najavljuje i dodaje u svom stilu: „Dosadno i neugodno, ali ne dramatično kao proteklih dana“.

Sljedeći dani bit će slični današnjem: oblačni i još hladniji s obilnim snijegom u gorju. U nizinama susnježica i snijeg, posebice u Slavoniji, i to malo za sanjkanje, ali i za čišćenje. Za početak tjedna najavio je mraz. I na Jadranu će, kaže Sijerković, malo zahladnjeti i bura puhati. Kiša će prestati i djelomice će se razvedriti. Vrijeme, na sreću, neće zaustaviti karnevalske zabave, prognozira Sijerković.

Na kraju prognoze, nije propustio ni donijeti nam izreku, ovaj put povodom vinogradarskog i vinarskog blagdana Vincekova ili Vincelova. „U normalnim zimama trebala bi pritiskati hladnoća. Hrvatski puk sročio je izreku: Sveti Vinko, zima, sinko! Nekad bilo, sad se spominjalo! Svejedno, Vincek će svoje mrzle prste makar sa zakašnjenjem ispružiti“, zaključio je Sijerković.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene