Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez politiziranja

Zastupnik Roma ide na službenu komemoraciju u Jasenovac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnik Veljko Kajtazi, koji u Saboru predstavlja i romsku i židovsku nacionalnu manjinu, izvijestio je u utorak kako će se, sukladno stavu romske zajednice okupljene oko Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara", 22. travnja pridružiti službenoj komemoraciji i odavanju počasti žrtvama u Jasenovcu.

Ove se godine, naime, u Jasenovcu najavljuju najmanje tri komemoracije, a uz onu službenu 22. travnja, Koordinacija židovskih općina Hrvatske komemoraciju će upriličiti tjedan dana ranije, 15. travnja, a Savez antifašističkih boraca tek 24. travnja, dok će Srpsko nacionalno vijeće o datumu odlučivati danas.

Pročitajte i ovo Razotkrivanje: Veljko Kajtazi - 4 Veljko Kajtazi Romkinje su žrtve višestruke diskriminacije: Bez škole ih je dvostruko više nego muškaraca, rijetko rade plaćeni posao Razotkrivanje: Veljko Kajtazi - 1 Razotkrivanje Dnevnika Nove TV Dok nije u političkoj areni, sportski duh brusi crnim pojasom na tatamiju: Kajtazi o problemima s kojima se romska zajednica bori

"Molimo da se odluka romske zajednice ne politizira i ne stavlja u kontekst dnevnopolitičkih prepucavanja i jako mi je žao što je došlo do ove situacije te da romska zajednica na ovaj način mora opravdavati svoj stav", poručio je Veljko Kajtazi sa konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

Njegov odlazak u Jasenovac, kaže, i ove kao i prethodnih godina obilježen je poštovanjem prema svakoj žrtvi ustaškog režima. Istaknuo je kako poštuje odluke židovskih i srpskih organizacija kao i stavove veleposlanice Izraela u RH, te dijeli njihovu zabrinutost vezanu za događaje zbog kojih su otkazali dolazak na službenu komemoraciju.

"Dijelim i zabrinutost dijela tih organizacija, jer još nije došlo do imenovanja Savjeta Spomen područja Jasenovac s obzirom da se i to pitanje nepotrebno politizira", rekao je Kajtazi.

Napomenuo je, međutim, kako uz uvažavanje stavova dijela srpskih i židovskih organizacija, "oni nisu predstavnici cjelokupne populacije srpske i židovske nacionalne manjine u RH".

Novinarima je pojasnio da će, ako ga netko od njih bude pozvao na komemoraciju na datum kada to oni organiziraju, on "kao Veljko Kajtazi doći".

Stav romske zajednice je, dodaje, kako se stradanje Roma treba obilježiti i 2. kolovoza na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta, te je izrazio nadu da će im se do toga dana "pridružiti svi koji danas ne mogu doći zajedničkog stava". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene