Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici pred dilemom

Što s 'uspavanom' državnom imovinom vrijedom 30 MILIJARDI eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zasupnici danas nastavljaju s raspravom o Strategiji upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017. godine. Procjenjuje se kako državna imovina vrijedi oko 30 milijardi eura.

Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017.g. definira obuhvat i stanje državne imovine, te navodi kriterije i smjer za upravljanje tom 'uspavanom' imovinom, rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

'Strategija je važno ekonomsko, pravno i političko pitanje za Hrvatsku', naglasio je Mimica,predstavljajući jučer saborskim zastupnicima Strategiju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, dodavši kako bi nam bilo bolje da smo je imali još 90-tih godina.

>>Hrvatska bogatstvom državne imovine na 5. mjestu u Europi!

Strategija daje smjer i naputak kako da se dovrši izrada registra državne imovine, a istaknuta su dva važna opredjeljenja - nema prodaje i privatizacije prirodnih resursa, te dionica i udjela u strateškim tvrtkama.Prodat će se državni udjeli u više od 400 tvrtki u kojima država ima sitne udjele.

Što se tiče nekretnina, Mimica navodi da je 40 milijuna četvornih metara država prenijela u vlasništvo jedinica lokalne samouprave, ali da to nije donijelo osobite koristi, što se posebno odnosi na brojne poduzetničke zone koje nisu polučile planirane rezultate.

'Dubina ekonomske krize upućuje na potrebu radikalno drugačije upotrebe imovine u vlasništvu države', naglasio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Najavio je i kako uskoro slijedi donošenje Zakona o upravljanju državnom imovinom, te restrukturiranje Agnecija za uprvljenje državnom imovinom.

U Saboru su zastupnici uskladili Zakon o strancima s europskim propisima - zakonskim izmjenama detaljno su razrađene odredbe o odbijanju ulaska, odnosno izlaska stranaca iz Hrvatske, kao i produljenje vize. Detaljno je reguliran i rad volontera, kao i stranaca koji će u Hrvatskoj obavljati neplaćeni vježbenički staž. Proširena je kategorija stranaca koja može podnijeti zahtjev za odobrenje prvog privremenog boravka. Propisani su novi uvjeti za izdavanje dozvole za boravak i rad izvan godišnje kvote strancima koji se samozapošljavaju u trgovačkim društvima i obrtima.

S europskim pravilima usklađen je i Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. Saborska većina u prvom je čitanju podržala prijedlog zakona o obrtu i prihvatila izvješće o poslovanju HAMAG Investa.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene