Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su brzina i učinkovitost?

Zašto je sud ušao u treću godinu od podizanja optužnice protiv Bandića, a da o njoj još nije odlučivao?

Od sporosti sudova do deblokade imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Od sporosti sudova do deblokade imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Od sporosti sudova do deblokade imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Od sporosti sudova do deblokade imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Od sporosti sudova do deblokade imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Od sporosti sudova do deblokade imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Od sporosti sudova do deblokade imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Ionako slabu vjeru u pravosuđe narušava i pravosudna trakavica u slučaju Milana Bandića. Zbog afere Agram prije više od tri godine uhićen je u jednoj od najvećih akcija Uskoka. Sva imovina tad mu je blokirana. Na slobodu je izišao zbog rekordnih 15 milijuna kuna jamčevine - sud je novac vratio, a sad bi mu mogli i imovinu odmrznuti. Optužnica podignuta prije 2 godine još nije potvrđena.

Nezakonita zapošljavanja, neplaćanje poreza, krivotvorenje i optužbe za druge malverzacije dovele su Milana Bandića čak dva puta u Remetinec. Otad je prošlo više od tri godine, a toliko zagrebački gradonačelnik ne može raspolagati svojom imovinom. Sud mu je na prijedlog Uskoka blokirao stan u Bužanovoj ulici, vikendicu kraj Samobora, automobil, bratov stan u Bužanovoj, umjetnine vrijedne 400 tisuća kuna, te još dva stana i garažu za koje sumnjaju da su njegovo vlasništvo.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Prepucavanja u BiH Dodik ne priznaje optužnicu, nazvao je političkim progonom i najavio da će tužiti tužitelja Kazimir Bačić USKOK objavio Podignuta optužnica protiv bivšeg ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i poduzetnika Milana Lončarića: Poznato za što se sve terete

Bandićeva obrana poziva se na zakon i rokove - očekuju deblokadu. "Nakon što protekne dvije godine, a optužnica ne stane na pravnu snagu, odnosno postane pravomoćna, sud je dužan odblokirati imovinu, odnosno ukinuti tu mjeru osiguranja'', rekla je Jadranka Sloković odvjetnica Milana Bandića.

Dužan je i odlučiti o optužnici. No, gotovo godinu dana na sudu - bez pomaka. Toliko dugo čekaju rezultate vještačenja.

"Predsjednica optužnog vijeća je zatražila dopunsku medicinsku dokumentaciju za okrivljenog Ivana Tolića, a u cilju donošenja odluke o njegovoj daljnjoj procesnoj sposobnosti'', objašnjava Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda.

Optužnica je na čekanju, ali zakonski rok za blokadu je istekao. O svemu će odlučivati sud, čim dobiju mišljenje Uskoka koji nam pak odgovara: "Stav Uskoka je da se Milanu Bandiću okrivljenom u ovom predmetu, kao i svim okrivljenicima u drugim predmetima mora oduzeti protupravno stečena imovinska korist".

Zašto sve toliko traje - na sudu kažu - kriva je procedura. ''To su postupci koji imaju svoj tijek i komunikacija između našeg suda i višeg suda koji donosi određene odluke i to je jednostavno zakonska procedura koja se mora poštivati'', rekao je Devčić.

S višeg, odnosno Vrhovnog suda poručuju - ne može se zbog nekoliko slučajeva donositi opći sud o sporosti sudova.

"Sve se može ubrzati samo je pitanje da li je brzina uvijek i kvaliteta'', rekao je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH.

Donošenje odluke nije jednostavan proces, a za odugovlačenja postoje sankcije, objašnjava sudac Marin Mrčela.

"Te procesne zakonitosti se moraju poštivati i jedino promjenom nekakvog zakona koji bi bio u nekakvim ekstremnim dijelovima i na neki ekstreman način bi se moglo skratiti, međutim to bi dovelo u pitanje onda drugu stranu, a to je poštivanje prava osumnjičenika'', kaže Mrčela. .

A okrivljeni Milan Bandić mogao bi uskoro raspolagati svojom imovinom. Ako takvu odluku donese sud, Uskok će se na nju moći žaliti.

Veliko je pitanje što može uopće učiniti USKOK, ako zakon određuje da se okrivljeniku nakon dvije godine, bez pravomoćnosti optužnice, odblokira imovina.

Uskok je čini se, u ovom slučaju i nema previše izbora. Zakon o kaznenom postupku nalaže sudu da svaka tri mjeseca preispita postoje li i dalje razlozi za blokadu nečije imovine, a isto tako i da do pravomoćnosti optužnice ta privremena mjera blokade može trajati najdulje dvije godine.

Iz Uskoka podsjećaju da su se oni pridržavali svih zakonskih rokova itekako kad je riječ o trajanju same istrage i podizanja optužnice. Pitanje je zašto je sud ušao u treću godinu od podizanja optužnice, a da o njoj zapravo još uvijek nije odlučivao. Sudovi moraju biti brzi i učinkoviti i kad je riječ o pravima samih okrivljenika. Njima se zapravo blokira imovina i prije nego se sudski dokaže jesu li krivi ili nisu i prije potvrđivanja same optužnice. No, trebamo pričekati i vidjeti koja će sudska odluka biti u ovom slučaju blokirane imovine Milana Bandića.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene