Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK objavio

Podignuta optužnica protiv bivšeg ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i poduzetnika Milana Lončarića: Poznato za što se sve terete

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana rođenih 1947., 1961. godine zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem.

USKOK ne navodi imena optuženika, no riječ je o bivšem ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću i poduzetniku Milanu Lončariću.

Lončarića, nekadašnjeg vlasnika TEŽ-a, optužnica tereti da je u razdoblju od ožujka 2020. do 29. lipnja 2021. u Zagrebu bezuspješno pokušao doći do odgovarajuće suglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata kao i za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih tvrtki.

S Bačićem, tada glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije s kojim je i obiteljski povezan, dogovorio je da će Bačić iskoristiti utjecaj i službeni položaj kako bi mu pomogao u dobivanju potrebne dokumentacije kod tadašnjeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Bandiću dao 50.000 eura

Bačić je svoj utjecaj, prema dogovoru, trebao iskoristiti i u posredovanju s odgovornim osobama u bankama pri dobivanju kredita pod što povoljnijim uvjetima kako bi se financirali projekti Lončarićevih tvrtki. Lončarić je zauzvrat Bačiću i Bandiću obećao novčanu nagradu.

Pročitajte i ovo Susjed iz noćne more - 3 Večeras u Provjerenom Horor u zagrebačkom naselju: Susjed hoda gol po zgradi, baca smeće, a sad je počeo rušiti vanjski zid

Bačić je od Bandića tražio da posreduje kod službenih osoba Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kako bi bila izdane potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje radova na nekretninama u vlasništvu Lončarićevih tvrtki, neovisno o tome jesu li ispunjeni svi uvjeti. Za to je Bandiću dao 50.000 eura.

Bandić je osobno i preko ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da izda odgovarajuće dokumente kojima se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u kulturno zaštićenoj zoni u Zagrebu.

Zauzvrat Bačiću kupio i opremio stan

Lažno su naveli kako se toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti zbog oštećenja zadobivenih u potresu, iako ih nije bilo, sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i time omogućilo rušenje te povećala mogućnost gradnje.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Podrška kolegi Vozači hitne idu pred Remetinec. Kolegama koji ne mogu s njima poručili: "Upalite sirene na 30 sekundi za 30 dana zatvora"

Bačić je komunicirao s odgovornim osobama u više poslovnih banaka u Hrvatskoj i zahtijevao odobrenje kredita Lončarićevim tvrtkama pod što povoljnijim uvjetima. Za tu uslugu je nagrađen kupnjom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti najmanje 135.510 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene