Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usklađeni s politikom?

Zašto DORH tek sada ide u istragu oko Ine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se već godinama priča o brojnim gubicima, nepravilnostima, interesnim skupinama, Državno odvjetništvo tek je sad odlučilo krenuti u istragu poslovanja Ine. Postavlja se pitanje dirigira li politika koga će se procesuirati?

Ina godinama nije plaćala poreze. Dopuštalo joj se da kupuje skuplji plin i naftu. Kompanija je gomilala milijunske gubitke. Sve je to već dugo javno poznato. 'Ina je bila u poziciji da nije imala novca za osnovna plaćanja kao što su porezi i ponekad plaće zaposlenicima', rekao je prije tri dana predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

>> DORH istražuje Inu, Uprava dijeli otkaze

'Tamo su postojale interesne skupine koje su se zaklinjale u dobrobit Ine države, a ostvarivali druge interese', govorio je Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva, pred saborskim Povjerenstvom prije tri dana. Državno odvjetništvo živjelo je u neznanju. Reagirali su tek jučer nakon saslušanja na saborskom Povjerenstvu. Sumnjaju da je poslovanjem Ine oštećen državni proračun.

Uvijek poklapanje s politikom

Zbog čega se toliko dugo čekalo s pokretanjem postupka oko afera u Ini s obzirom da se o lošem poslovanju, koje podsjeća na HEP, govori već godinama? 'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske poduzima potrebne radnje iz svoje nadležnosti u okviru kojih su i zatraženi iskazi od Istražnog povjerenstva, a o državno odvjetničkoj odluci u predmetu javnost će biti pravovremeno obaviještena', odgovaraju u DORH-u.

Činjenica je kako zbog kupovanja skupe struje HEP-ova uprava sjedi u pritvoru, a zbog kupovanja skupog plina i nafte tek se sada kreće u istragu. Stoga je neizbježno ne pitati se, je li odlaskom predsjednika Mesića Tomislav Dragičević izgubio političko zaleđe? DORH-ovo vrijeme za pokretanje istraga nekako se uvijek poklapalo s ritmom politike. Dosta im je vremena trebalo i za Hep, za Brodosplit, pa Krašograd, HAC, HŽ, Podravku, HPB i Hypo. O aferi 'Kamioni' bivši je predsjednik Mesić govorio godinama.

Pritisak na pravosuđe

Državni odvjetnik Mladen Bajić nije bio na tržnici u Zaprešiću da čuje kako predsjednik Mesić kaže da u MORH-u postoje nepravilnosti. Bajić malo bolje čuje otkako je otišao bivši premijer Sanader, iako tvrdi da to isključivo ima veze s novim zakonom o kaznenom postupku. Oporbu nije uvjerio. Bajićem, tvrde, i dalje upravlja politika.

'Jedno od ključnih primjedbi europske komisije posebno kad je riječ o borbi protiv korupcije bila je da je politika u Hrvatskoj nerijetko vršila pritisak na pravosuđe posebno na državno odvjetništvo vezano za pokretanje istraga za razne sumnjive događaje', kaže Željko Jovanović iz Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije. Borba protiv korupcije ponajprije je važna zbog nas, građana Hrvatske pa tek potom zbog Europske unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene