Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon svjedočenja Polančeca

DORH istražuje Inu, Uprava dijeli otkaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ina otpušta 1500 zaposlenih. Otkazi su najavljeni na današnjoj sjednici Uprave tvrtke kojoj su uštede neophodne.

O stanju u Ini, uostalom, dosta se otkrilo i tijekom jučerašnjeg svjedočenja Damira Polančeca. Državno odvjetništvo već je zatražilo spis i planira istražiti je li poslovanjem Ine oštećen državni proračun, a istraga će se zabaviti i pitanjem tko je Ini dopustio da ne plaća poreze i kupuje skuplji plin.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

>> Poruka Polančecu: Idi do kraja i razotkrij sve!

>> 'Polančecov nastup nije bio gluma'

>> Novi udar na burzu rada: Ina otpušta 1500 ljudi!

Iskaz Polančeca o prodaji Ine okidač je za nove istrage o zloporabi položaja i ovlasti. 'Neke od tih odluka su imale za posljedicu prije svega profitabilnost Ine', istaknuo je jučer Polančec. 'Gospodin Dragičević na stol pred mene stavio je kuvertu unutra je bila kartica ine za besplatno točenje goriva', dodao je.

Sve ide na provjeru

Državno odvjetništvo sve će provjeriti. Zatražili smo od Istražnog povjerenstva Hrvatskog sabora, a koje se bavi utvrđivanjem činjenica o privatizaciji Ine, dostavu iskaza radi poduzimanja daljnjih radnji iz naše nadležnosti. Na pitanja će odgovarati i bivši predsjednik Uprave Ine. Tomislav Dragičević danas se krije iza zidova Inine zgrade, a upravo je njegov iskaz pred povjerenstvom kao i iskaz njegova nasljednika Zoltana Aldotta otvorio pitanje oko modela upravljanja Inom za Sanaderova mandata.

Linić: Za neplaćanje duga kriv Šuker

Da je prešutnih dogovora bilo, smatra i Polančecov prethodnik i u Vladi i u Ini, SDP-ovac Slavko Linić. Iako je Dragičević Inom kormilario u propast, nije smijenjen. Istragu će najviše zanimati tko je politički odobrio Ini da ne plati 2 milijarde poreza državi, jer prema zakonu na to nitko nema pravo. To je dopustiti mogla, kaže Linić, jedino Vlada.

'Neplačanje od strane Ine nije samovolja ljudi u Ini, nego je to odluka ministra Šukera', ističe Linić. Sjedila je ondje i aktualna premijerka. 'Mislim da mogu reći jedan detalj, a taj je da sam upravo ja kao predsjednica Vlade sa svojim kolegama započela razgovore, pregovore koji su uspješno završili da Ina uplati svoj dug', rekla je Jadranka Kosor. Godine lošeg upravljanja osjetit će i zaposlenici naftne kompanije. Gubici na ulicu tjeraju 1500 radnika ili čak 9 posto od ukupnog broja, jer su za opstanak nužne uštede, javljaju iz Ine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene