Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Topla zima, dugotrajna južina, temperatura zraka koja se i u gorskim krajevima čak ni noću ne spušta ispod ništice - pogoduju i štetočinama. Tako veterinari ove zime svakodnevno s kućnih ljubimaca vade krpelje, a više posla imaju i djelatnici deratizacijskih službi jer se glodavci brže množe. To sa sobom donosi i opasnosti od širenja raznih zaraznih bolesti.


Vlasnici pasa morali su tretirati svoje ljubimce protiv krpelja i buha ove zime. Neuobičajeno za ovo doba godine, ali korisno za zdravlje životinja i ljudi. Oni vlasnici pasa i mačaka koji ih nisu na vrijeme zaštitili - svakodnevno pune veterinarske ambulante.

Vezani članci Veliki psi Ogromne maze! Pohvalili se svojim kućnim ljubimcima koji su iz malih maza stasali u divove Psi usred kihanja (Foto: sadanduseless.com) Uhvatili pse usred kihanja, odmah su poželjeli podijeliti urnebesne prizore sa svima

Ove nametnike važno je ukloniti sa životinja jer su opasni i za ljude. 'Postoje razne bolesti koje su opasne i za ljude tako da je najbolja prevencija u biti pregledati ljubimca i dati mu zaštitu protiv krpelja i nametničkih bolesti', kaže veterinar dr. Sanjin Polić.

VIDEO Ova žena živi u stanu s 19 štakora!

Krpelji mogu zaraziti upalom moždanih ovojnica što je izlječiva, ali teška bolest. Topla zima pogoduje i širenju glodavaca, štakora i miševa koji također mogu širiti zarazu među ljudima. 'Najčešća bolest koja se veže uz miševe je mišja groznica, hemoragijska groznica s kojom se čovjek može zaraziti udisanjem aerosola koji je zaražen s izlučevinama miševa', rekla nam je dr. Biserka Grbčić Mikuličić, zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Primorsko goranske županije.

Iznadprosječno visoke temperature zraka za ovaj dio zime za sada se nastavljaju. Stoga je za boravka u prirodi potreban oprez kao u toplijim, proljetnim i ljetnim mjesecima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook