Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaštita na radu u Hrvatskoj je katastrofalna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštita radnika na radnom mjestu u Hrvatskoj je zanemarena, a posljedica su veliki materijalni troškovi i stradanje ljudi, što je pokazala nedavna tragedija vatrogasaca na Kornatima, zaključak je Hrvatskog kongresg o zaštiti na radu i zaštiti od požara.

Kongres je po četvrti put organizirala Udruga za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini.

Pročitajte i ovo Spašeni migranti Stravično iskustvo Čak 14 dana ovi muškarci preživjeli su na kormilu broda pijući slanu vodu dok su ispod njih plivali kitovi i morski psi: "Bilo je užasno, drhtao sam cijelo vrijeme" Ilustracija Istina je vani Nesvakidašnje saslušanje u Kongresu ujedinilo zastupnike: Poznat odgovor na pitanje jesu li tijela pronađena u NLO-ima - ljudska?

'Koliko se kod nas ozbiljno shvaća zaštita na radu pokazuje prijedlog Vladina programa 'Hitrorez' da se obveza 'procjene opasnosti' za poduzeća ukine', napomenula je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.

Predsjednica SSSH-a, koji je pokrovitelj kongresa uz Ministarstvo gospodarstva, upozorila je kako se katastrofa na Kornatima ne bi dogodila ili ne bi imala takve razmjere da se poštivala obveza 'procjene opasnosti' tj. procjene koji su to poslovi i radna mjesta opasni, koji radnici mogu nastradati i što se mora u svezi s tim poduzeti. 

'Procjena opasnosti kaže da vatrogasac ne može ići na teren s praznom crpkom, a vatrogasci su na Kornate išli s benzinom, bez vode, umjesto obrnuto', upozorila je Knežević.

U Hrvatskoj godišnje na radnom mjestu strada između 20.000 i 25.000 radnika, od čega ih 1.000 ostane trajno nesposobno za rad. Svake godine pogine između 20 i 50 radnika, od kojih najviše u graditeljstvu i šumarstvu.

'Troškovi saniranja posljedica nepostojanja zaštite na radu daleko su veći nego što bi bili troškovi osiguranja zaštite', ustvrdila je Knežević.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, najvišeg
tripartitnog tijela za to područje, i pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Igor Lučić podsjetio je kako je Vlada 29. kolovoza prihvatila akcijski plan kojim se predlaže osnivanje Zavoda za zdravlje i sigurnost na radu, s više od 40 stručnjaka, udvostručenje broja inspektora te jačanje Odjela zaštite na radu u Ministarstvu.

Na Kongresu je ove godine predstavljena i Europska inicijativa za sigurno radno mjesto, koja je ponajprije usmjerena malim i srednje velikim poduzećima, gdje radnici najviše stradavaju.

Poruka inicijative - 'Zdravlje i sigurnost tiču se svih. Oni su dobri za vas i vaš posao', promicat će se ove godine i u Hrvatskoj ciljanom literaturom poput 'Vodiča za procjenu rizika na radu', a od iduće godine i putem mrežne stranice Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu na hrvatskom jeziku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene