Diljem obale ovih su se dana zaredali požari. Policija je zbog toga izdala strogo upozorenje, ali mnogi koji pale vatru ne prezaju ni od paprenih kazni.

Galerija


Ponovno problemi zbog nemarnog i neodgovornog spaljivanja biljnog otpada. 

Vezani članci Vatrogasci (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) - 15 Vatrogasci gasili požar tvrtke za obradu metala: Vatra zahvatila dio proizvodnog pogona Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15 Gori u zaleđu Vodica: Dva kanadera gase požar na području Vrbice

"Od 1. siječnja ove godine imamo negdje oko 370 intervencija na području Zadarske županije. Od toga, 70 posto otpada na požare na otvorenom prostoru", kazao je Edi Delija, dežurni operativni službenik ŽVOC Zadar.

I Tomislav Glavić obavlja rezidbu i spaljuje biljni otpad, ali prema propisima. Vatra bukne u tren oka pa se od nje ne udaljava.

"Onda se obavijeste vatrogasci i policija, imamo pripremljenu vodu za, ne daj Bože, ako se ta vatra otme kontroli", kaže Tomislav.

Kontroli se ovih dana mnogima otima često, pa policija poziva na mjere opreza.

"Zapriječena kazna za onoga tko ne postupa tako i tko prouzroči požar i i nanese nekome štetu su od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana", kaže Božidar Budiša, voditelj službe policije PU zadarske.

A sudeći po svakodnevnim prizorima, oni koji vatru pale ili se ne boje ili nisu svjesni ni opasnosti ni kazni. 

Zadarski vatrogasni zapovjednik Boris Jović kaže kako bi veće kazne zasigurno urodile plodom, ali predlaže i pojačane policijske ophodnje i veći broj nadzornih kamera.

"Zimi radimo s manjim brojem profesionalaca jer vatrogasci koriste godišnje odmore i slobodne dane što ljeti ne mogu. Isto tako i dobrovoljna vatrogasna društva koja nemaju garaže zbog opasnosti od smrzavanja vode tu vodu iz vozila moraju ispustiti, stoga se prilikom njihovog aktiviranja produžuje vrijeme izlaska na intervenciju", napominje Jović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr