Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader o ekonomskoj politici:

Zamrzavanje rasta plaća, ukidanje darova za Božić...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je, govoreći o ekonomskoj politici Hrvatske u 2009., kazao da će se pri izradi državnog proračuna za sljedeću godinu skrbiti o aktualnom stanju i o možebitnom razvoju situacije te da će Vlada predložiti Saboru da se proračun donese što je moguće kasnije, do 15. prosinca, a moguće i nakon toga.

Sanader je na godišnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji rekao da bismo, ako se proračun donese kasnije, mogli imati više informacija kako se ne bi moralo ići u njegove skore izmjene.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Slika nije dostupna Zamrzavanje plaća Sindikati protiv zamrzavanja plaća u školstvu

U sadašnjim okolnostima moramo ići s uravnoteženim proračunom, kazao je navodeći da bi svi proračunski korisnici, osim mirovina, socijalnih davanja i zdravstva, ostali na istoj razini, a neki i ispod nje.

Vlada će predložiti proračun s nula posto deficita, jer bi veći deficit značio daljnje zaduživanje, a rast se procjenjuje na 2 do 2,5 posto, čemu će, rekao je, pridonijeti infrastrukturni radovi.

Premijer je naglasio da je potrebno početi s drugačijim ponašenjem, pa i na ukidanju darova za Božić i smanjenju reprezentacije za proračunske korisnike.

Istaknuo je da je tom smislu i prijedlog zamrzavanja rasta plaća u gospodarstvu, lokalnim jedinicama i državi na godinu dana te da je Vlada pripravna u drugoj polovici 2009. razgovarati sa socijalnim partnerima kako nadomjestiti tu godinu, ali pod uvjetom da stanje bude puno bolje.

Premijer je ocijenio je da nema razloga za paniku, ali da ima za ozbiljnost, te je podsjetio da je Vlada podignula jamstva za depozite na 400.000 kuna, što pokriva oko 90 posto depozita u bankama.

Banke, kad su u problemima tzv. majke, a i kćeri, bitno će smanjiti plasmane, a to znači smanjenje gospodarskih aktivnosti i broja zaposlenih, što pak znači manje proračunske prihode i manje novca za proračunske korisnike, rekao je dodavši da se stoga mora voditi socijalni dijalog sa svim čimbenicima.

Naveo je da u stranim bankama procjenjuju da će ove godine u Hrvatskoj biti 1,5 milijarda eura manje stranih ulaganja te da će Vlada učiniti sve da se sve ušteđeno uloži u gospodarstvo.

Jučer je na skupu bilo riječi o otjecanju novca iz zemlje, no ja ne bih potezao vraga za rep, rekao je Sanader te dodao da govori o bankama koje su vrlo ozbiljne i znaju da mi to nećemo dopustiti.

Sanader je podupro dosadašnju politiku HNB-a, stabilni tečaj kune, ograničenje zaduživanja u inozemstvu i zadržavanje likvidnosti, kazavši da to pomaže prevladavanju situacije.

Smatra da nema razloga da se zatraži pomoć MMF-a, ocijenio da je reforma zdravstva važna za konsolidaciju države, da je neophodna i dobro prihvaćena te da privatizaciju brodogradilišta moramo provesti jer sadašnje stanje nije financijski održivo i jedan je od uvjeta EU.

Reforma pravosuđa i borba protiv kriminala i korupcije ostaju prioritet, rekao je dodajući da je odlučeno da se osnuje Sudačka akademija u Splitu, na kojoj će se suci dodatno obrazovati te da će borbi protiv korupcije doprinijeti i uvođenje osobnog identifikacijskog broja.

Istaknuo je važnost nedavnog izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske. Porukama iz izvješća nismo mogli dobiti snažniji signal i veću potporu, ocijenio je premijer dodavši da je naš posao ostvariti reforme, od pravosuđa do brodogradnje.

Ovo što predlažemo hrvatskom društvu, socijalnim partnerima, gradovima i općinama je početak nečega što znači drugačije ponašanje, a sve kroz promišljanje trenutka u europskom kontekstu i promišljanje o onome što bi se moglo dogoditi, rekao je Sanader.

Ocijenio je da nismo u najtežoj situaciji, da su neke članice EU u težoj, ali da još nismo izašli iz opasnosti da se i mi nađemo u težoj situaciji.

Sanader je još rekao da se razmišlja o tome da se predstavnike oporbe pozove na raspravu o aktualnoj situaciji te da je Vlada pripravna prihvatiti sve dobre prijedloge.

Program štednje kakav zagovara premijer Sanader naišao je na kritiku oporbenog SDP-a. 

Milanović: Ne radi se o nikakvom 'new dealu'

Šef stranke Zoran Milanović smatra kako se ne radi o nikakvom 'new dealu', nego je premijerove mjere nazvao 'old peel' (staro guljenje).
Milanović još ne želi otkriti hoće li u Saboru, kad stigne proračun, dići ruku za Vladine mjere stezanja remena. I ne vidi kako se najavljena štednja podudara sa zdravstvenom reformom. 

'S jedne strane očekujemo od građana da stegnu remen, a s druge očekujemo od tih istih građana da više sudjeluju u financiranju javnih službi. To u najmanju ruku nije u redu', rekao je Milanović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene