Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žalbeno vijeće Haaškoga suda preispitivat će zakonitost odluke o neselektivnom granatiranju Knina te postojanju ujedinjenog zločinačkog pothvata. Vijeće suca Teodora Merona stoga je pozvalo obrane i optužbu da pripreme svoje argumente na tu temu.


Kada je u Kninu granatirana kuća Mile Martića pri čemu nitko nije poginuo sudac Alphonse Orie je rekao: Martićeva kuća nije bila legitiman vojni cilj. Kada je u Libija granatirana kuća Moamera Gadafija pri čemu su i mala djeca NATO je kazao: Bio je to legitiman vojni cilj.

Vezani članci Slika nije dostupna Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Alaburić i Sloković: Podnesak za Gotovinu i Markača može utjecati na sudsku odluku

Žalbeno vijeće u slučaju Oluja uz ostalo i stoga sumnja u vjerodostojnost presude o neselektivnom granatiranju Knina - glavne platforme i glavnog atributa 'ujedinjenog zločinačkog pothvata'. Standard po kojem su presuđeni hrvatski generali - prvi je u povijesti sudovanja za ratni zločin.

>> Žalbena rasprava Gotovina-Markač održat će se 14. svibnja

'To je novum i ukoliko bi taj standard zaživio kao pravomoćna presuda, tada bi naravno, on imao određene konsekvence za svaku daljnju primjenu međunarodnog humanitarnog prava koje se primjenjuje na oružane sukobe. Mi se s tim standardom nismo složili i ne slažemo se. To smo izričito rekli u našim žalbama, a sad ćemo to i obrazložiti ', kazao je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Žalbeno vijeće stoga od obrane i optužbe traži da ponude argumentirane odgovore na nekoliko ključnih pitanja. Ponajprije presedan prema kojem je granica od 200 metara udaljenosti topništva od vojnog cilja zakonita. Sud potom pita, ako nije zakonita treba li vijeće povući dio presude o nezakonitom granatiranju Knina, a samim tim po logici stvari i dio presude o postojanju ujedinjenog zločinačkog pothvata.

'Mi tvrdimo da je topništvo upotrijebljeno s jednom jedinom idejom - isključivo za postizanje vojnog cilja, kazao je Mikuličić.

Tužitelj smatra da je sve izrečeno u prvostupanjskoj presudi pravno utemeljeno. Prema stavu suca Orieja brijunski sastanak nije bio planiranje legitimne vojne akcije već kovanje zločinačkog plana. Šansa za rušenje tog stava je jasno otvorena. Sad sve ovisi i o tome čijoj će riječi i činjenicama - sud pokloniti vjeru.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju