Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zakonom o tajnosti podataka uvodi se cenzura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik SDP-a Šime Lučin danas je ocijenio da se prijedlogom Zakona o tajnosti podataka "na mala vrata" uvodi cenzura i vlasništvo nad informacijama.

"Prihvati li se taj prijedlog, pitanje je u kojoj će mjeri javnosti biti uključena u javne poslove", rekao je Lučin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru sazvanoj povodom rasprave o Zakonu o tajnosti podataka.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Lučin navodi da ga je "iznenadilo i razočaralo" što je izostala šira reakcija javnosti na taj prijedlog o kojem su se dosad izjasnile tek dvije nevladine udruge (Gong i Transparency International), ali ne i primjerice Hrvatsko novinarsko društvo, izdavači i drugi.

"Od zakona smo očekivali veću otvorenost i bolji pristup informacijama, a umjesto toga dobit ćemo zatvaranje državnih i tijela lokalne samouprave odnosno nemogućnost javnog uvida, a time i mogućnost zlouporaba", rekao je.

Lučin pita i kako će se u Hrvatskoj provoditi antikorupcijska
kampanja kad se primjerice onima koji sudjeluju u javnoj nabavi po zakonu omogućuje da to mogu kvalificirati kao tajnu.

"Nedopustivo je da se predlagatelj zakona, Vlada RH, poziva na europske standarde, kada taj zakon nije u tim okvirima", rekao je Lučin objasnivši da su iz SDP-a još lani predlagali uvođenje povjerenika za informacije, po uzoru na zemlje EU, koji bi, kao svojevrsni osigurač, nadzirao eventualnu zlouporabu informacija u državnim i lokalnim tijelima.

"SDP na tome inzistira i bez toga neće podržati zakon", zaključio je Lučin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene