Tradicionalni koncert Zaklade Ana Rukavina i ove godine u ozračju zajedništva održat će se u utorak na zagrebačkom glavnom trgu. Zaklada već godinama prikupljeni novac ove velike humanitarne akcije koristi i za usavršavanje liječnika u području hematologije. Nakon školovanja na najprestižnijim klinikama vraćaju se kući, u Hrvatsku.

Galerija


Ana je mlada specijalizantica hematologije. Već devet mjeseci usavršava se u Americi, na Sveučilištu Georgetown i uči od najvećih svjetskih stručnjaka.

Vezani članci Volonteri Zaklade Ana Rukavina Ovi ljudi životni smisao vide u pomaganju drugima: Upoznajte volontere Zaklade Ana Rukavina! Želim Život - Ana Rucner Zvijezde pozvale na podršku Zakladi Ana Rukavina: "U ovim neobičnim vremenima podržimo život!"

"Profesor Chesman je svjetski poznati hematolog koji se bavi liječenjem limfoma koji je vodeći u tom polju koji radi intenzivno na razvijanju novih terapijskih opcija", govori dr. Ana Zelić Kerep, specijalizant hematologije.

Od njega je učio i doktor Milunović kojeg je Zaklada Ana Rukavina u Ameriku poslala prije dvije godine.

"Steknete svoja mišljenja i nauče vas malo drugačije razmišljati. Znači nije sve rutina. Oni tamo imaju jako puno kliničkih pokusa koji su u Hrvatskoj tek počeli zaživljavati", govori dr. Vibor Milunović, specijalizant hematologije.

Sada s tim znanjem pomaže hrvatskim pacijentima.

Usavršavanje mladih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Usavršavanje mladih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Uči i doktorica Cigrovski. I to u najboljim europskim klinikama kada su u pitanju transplantacije matičnim stanicama kod djece oboljele od metaboličkih bolesti i imunodeficijencije. Trenutno je u Nizozemskoj, a uskoro odlazi u Englesku.

"Osjeti se da je to jedan centar izvrsnosti, i da su to vrsni stručnjaci. Da se mora stalno pratiti literatura, biti u tijeku i biti kompetitivan", govori dr. Nevenka Cigrovski.

Prošlog mjeseca Zaklada je na usavršavanje poslala i još jednu liječnicu, u Pariz.

"Radi se o stručnom usavršavanju u području transplantacije koštane srži. Najviše zbrinjavanje kasnih i ranih komplikacija transplantacije", objašnjava dr. Zinaida Perić.

I svo to znanje mlade će snage primjenjivati u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr