Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko zbrinjavanja otpada

Zagrebački župan Bandića nazvao neodgovornim, a njegove izjave neprimjerenim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio da će Grad Zagreb problem zbrinjavanja otpada riješiti sa Zagrebačkom županijom, župan Stjepan Kožić se pobunio.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocijenio je danas neodgovornima i neprimjerenima izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o tome da će Grad Zagreb problem zbrinjavanja otpada riješiti sa Zagrebačkom županijom, ističući da Županija već godinama poduzima niz mjera kako bi samostalno riješila taj problem.

"Utrošili smo jako puno truda, vremena i novca kako bismo realizirali vlastiti koncept tj. kako bi do 2018. godine, izgradili županijski centar za gospodarenje otpadom s pripadajućim pretovarnim stanicama", kaže se u priopćenju Ureda župana u kojem je i reakcija župana Kožića u povodu jučerašnjih izjava gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića vezanih uz rješavanje problematike zbrinjavanja otpada Zagreba.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Slika nije dostupna 5250 kuna za hranu i piće Dnevnik Nove TV u posjedu spornog računa zagrebačkog župana: Pogledajte što je sve platio liječnicima koji su ga liječili, oglasila se i bolnica

>> Bandić: Protivim se spalionici u Gradu Zagrebu

"Veliki napor uložili smo i u razgovor s lokalnom zajednicom, a mijenjanje koncepta u 'pet minuta do 12' bilo bi vrlo neodgovorno prema našim stanovnicima i stoga je nedopustivo. Smatram i kako su jučerašnje izjave gradonačelnika Bandića neprimjerene. Svjestan sam da je Grad Zagreb u nezavidnoj situaciji jer nisu mnogo napravili po pitanju gospodarenja otpada od 2008. godine. Međutim, govoriti o tome kako će Grad Zagreb riješiti zbrinjavanje otpada sa Županijom, a da pri tome Zagrebačka županija o tome ne zna ništa je u najmanju ruku neodgovorno", ocijenio je župan Kožić.

U priopćenju se podsjeća da je Županijska skupština Zagrebačke županije još 2008. odlučila kako će se gospodarenje komunalnim otpadom odvijati isključivo u Zagrebačkoj županiji, a otpad bi se obrađivao mehaničko biološkim postupkom (MBO) za koji je stručna studija pokazala da je ekonomski najisplativiji te ekološki prihvatljiv.

Inače, prema prethodnom načelnom sporazumu s Gradom Zagrebom iz 2006., obveza Grada bila je izgradnja postrojenja za termičku obradu otpada (PTOO) i zbrinjavanje komunalnog otpada s područja Zagrebačke županije, dok je obveza Zagrebačke županije zbrinjavanje ukupne količine ostataka termičke obrade iz PTOO Grada Zagreba. Studija je ukazala na to da je takav način zbrinjavanja otpada gotovo dvostruko skuplji od onoga za koji se odlučila Županijska skupština, dodaje se u priopćenju.

Iz Ureda župana navode i da je do sada Zagrebačka županija obavila istražne radnje na osam različitih lokacija, a lokacija Tedrovec u općini Brckovljani uvrštena je u prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije kao potencijalna lokacija na kojoj će se graditi Županijski centar za gospodarenje otpadom.

Također, dodaju, u 2010. osnovano je i trgovačko društvo Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. čiji je osnovni zadatak izgradnja i upravljanje županijskim centrom za gospodarenje otpadom, a sanacije trenutnih odlagališta otpada su u tijeku ili su dovršene. Ujedno, od 1. srpnja 2012. godine na području Sv. Ivana Zeline provodimo pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada, kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene