Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji u šoku

FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Hrana u vrtiću Vladimira Nazora
Hrana u vrtiću Vladimira Nazora DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 18 Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 18 Foto: DNEVNIK.hr Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 19 Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 19 Foto: DNEVNIK.hr Oštećenje u vrtiću Vladimira Nazora - 20 Oštećenje u vrtiću Vladimira Nazora - 20 Foto: DNEVNIK.hr Oštećenja u vrtiću Vladimira Nazora - 21 Oštećenja u vrtiću Vladimira Nazora - 21 Foto: DNEVNIK.hr +23 Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 24 Galerija 1/28 >>
Iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Vladimira Nazora stižu zabrinjavajuće fotografije hrane koja se poslužuje djeci. Meso je sirovo, povrće pliva u vodi, hrane nema dovoljno za sve.

Hrana koju daju djeci liči napoju, pljeskavice su sirove, varivom zovu povrće koje pluta u vodi, prehrana nije prema normativima i hrane nema dovoljno za svu djecu. Roditelji su nezadovoljni, a jedna nam mama kaže: "Djeca povraćaju. Moj je sin noćas povraćao."

Riječ je zagrebačkom Dječjem vrtiću Vladimira Nazora, područnom objektu Bijeli jelen u Supilovoj ulici, u kojem su smještene četiri vrtićke skupine. Jedna je odgajateljica skupila hrabrosti i fotografirala je hranu te se obratila Gradskom uredu za obrazovanje, no oni su je, kako kaže, tek uputili na Zavod za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Pronevjera u Muzeju za umjetnost i obrt Kaznena prijava Prijevara kakva se ne pamti! Računovotkinja Muzeja za umjetnost i obrt majci prebacila 730.000 eura, a na sebe potrošila 633.000

Fotografije je pokazala i na roditeljskom sastanku, a zgroženi roditelji najavili su da će se obratiti pravobraniteljici i prosvjetnoj inspekciji, no pomaka nema. Jedini je pomak bio da je nakon izlaska fotografija ravnateljica rekla da se kuhinja zaključava, kaže nam odgajateljica.

Ona je uvjerena da si ravnateljica i njezini suradnici odnose hranu doma, navodno su viđeni s naramcima mesa koje nose u svoj automobil.

Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 19 Foto: DNEVNIK.hr

"Variva su često samo voda s povrćem, bez imalo mesa, a kuharica galami kako je potrošila 17 kila mesa i svađa se. Krem juha od brokule, to vam je zazelenjena voda, kao žabokrečina. Faširance valjda peku u pećnici, izvana je sve brašno, a unutra je sve sirovo", kaže nam odgajateljica. Djeca ponekad pojedu, ali često bace i ostave.

Pročitajte i ovo Ilustracija krim istraživanje Teška nesreća: U naletu vozila jedna osoba poginula, vozač uhićen

Iz Grada nije dobila zadovoljavajući odgovor, stoga vjeruje da ravnateljicu netko štiti. "Na poziciji je već deset godina, a rad joj je sve gori", kaže odgajateljica te dodaje da nije problem samo u hrani.

"Dvorište ima oštećene sprave opasne za igru. Oštećeni su i krevetići na kojima djeca spavaju. Navodno je vrtić dobio novac za neke popravke poput instalacija i prozora, no ništa nije učinjeno. Vrtić se raspada. U jednoj od soba prozor se uopće ne može otvoriti. Čak su roditelji ponudili donacije, no ona ih je odbila", napominje.

U tom su vrtiću u međuljudski odnosi jako loši, tvrdi naša sugovornica. "Odgajatelji mobingiraju jedni druge, ona hoda po hodnicima, vrijeđa ljude, prostači, djeca se pred njom popišaju od straha."

Pročitajte i ovo Ilustracija Grozan slučaj Teslom sletjela u jezero i utopila se: Policija otkrila da je milijarderka bila pijana

Ravnateljica odbacuje optužbe

Odgovore o svemu tome potražili smo kod same ravnateljice Ivane Knezović. Ona tvrdi da je sve prema propisima, da je hrana usklađena s normativima te da je oprema u vrtiću nova i stalno se ponovno nabavlja.

"Posljednji nadzor nad kvalitetom prehrane bio je 29. veljače i rezultati su pokazali da su obroci zdravstveno ispravni", napominje ravnateljica, koja priznaje da je svjesna toga da postoji prostor za napredak i u kvaliteti i u prezentaciji hrane te poziva da se na službenim mrežnim stranicama svakoga dana slobodno pogledaju fotografije obroka.

Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 8 Foto: DNEVNIK.hr

Knezović odbacuje optužbe o sirovoj hrani i povrću koje pluta u vodi te napominje kako nemaju saznanja o zdravstvenim tegobama nakon konzumacije hrane. Odbacuje i optužbe o oštećenim krevetima te da djeca spavaju na podu. "U prosincu prošle godine nabavili smo 75 krevetića, uključujući nove poplune i posteljinu."

Knezović se slaže da su ulaganja u vrtić potrebna jer je riječ o starom objektu koji je nakon potresa tek neznatno osvježen iznutra, no u suradnji s Gradom Zagrebom u proteklih je nekoliko mjeseci izrađena projektna dokumentacija za uređenje vanjskog prostora, a u izradi je i projekt rekonstrukcije i uređenja interijera, koji će biti završen u narednih nekoliko tjedana.

Grad pozvao ravnateljicu na razgovor 

Isto su nam potvrdili iz Grada te napominju kako su upoznati sa situacijom u Dječjem vrtiću Vladimira Nazora. Kažu i kako im nije jasno zašto postoje ovi problemi jer je vrtić dobio novac za troškove održavanja. Također, u posljednjih nekoliko godina od navedenog vrtića nisu zaprimili zahtjeve za uređenje objekta i dvorišta ili nabavu nove opreme.

Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 16 Foto: DNEVNIK.hr

Od vrtića su zatražili očitovanje o tome kako je došlo do ove situacije. Očekuju da će radovi na obnovi vrtića započeti tijekom ove godine.

Što se tiče prehrane u objektu, potvrdili su da je inspekcija utvrdila kako je hrana u skladu s propisima, no i oni su dobili sporne fotografije te održali sastanak s ravnateljicom, glavnom kuharicom i zdravstvenom voditeljicom vrtića kako bi se unaprijedili procesi pripreme obroka, odgovorili su nam iz grada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene