Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako oživjeti selo

U samo nekoliko mjeseci desetero mladih kupilo kuću u ovoj općini: "Voljela bih kad bi sva djeca u državi mogla imati ovakve uvjete"

Dok su troškovi života u gradovima sve veći, male sredine pokušavaju privući mlade ljude raznim pogodnostima. Primjer toga je Općina Koška na istoku Hrvatske, gdje na svoje mještane misle od malih nogu.

Maleni vrtićarci iz Koške imaju bezbrižno djetinjstvo, ali bezbrižni mogu biti i njihovi roditelji jer u vrtić idu besplatno.

"Inače sam mama jednog dječaka, ali evo imam jos djevojčicu koja će pohađati vrtić kroz dvije godine i jos jedno dijete na putu", rekla je Ana Cimerman.

Roditelji smatraju da su privilegirani jer nije samo besplatan vrtić.

"Prehranu, osiguranje, fotografiranje, brojni sadržaji poput predstava sve je to besplatno tako da je to za roditelje iznimna pogodnost", dodaje Cimerman.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

"To nije samo vrtić. To su i obroci i sve potrepštine što su za djecu. Moji idu već treću godinu, ja sam jako zadovoljna. Jako je sve uredno, dobro i voljela bi kad bi sva djeca u državi mogla imati ovakve uvjete", ispričala je Adriana Kovačević.

Djeca mogu boraviti u vrtiću od 6 ujutro do 16 sati, a imaju četiri obroka. Iako nemaju jasličku skupinu, brinu i o njima, ali i o onima koji su ispod crte.

"Financiramo i kompletan komercijalni program za sav jaslički program koji se ne može ostvariti u Općini", objasnio je Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška.

Besplatan je i prijevoz za sve školarce, udžbenici, pribor, ali i vozački ispit za odlikaše.

Iako su posljednjih godina mladi mahom napuštali ruralne krajeve, Općine se bore zaustaviti iseljavanje kako bi sela ponovno oživjela.

Pročitajte i ovo Screenshot Neobično ponašanje VIDEO "Zamijenio sam strane": Biden lutao po pozornici, ni kralju nije bilo jasno što se događa

Pročitajte i ovo HDZ Na Facebooku HDZ prozvao Milanovića: "Uplašeni i histerični lažljivac razotkrio se do kraja"

"Niz je napuštenih kuća. Mi kroz mjere...oko 4 tisuće eura subvencija za napuštene obiteljske kuše u kojima mladim obiteljima osiguravamo adaptaciju", kaže Kovačević.

Samo u nekoliko mjeseci 10-ero mladih kupilo je napuštenu kuću, a jedan od njih je i 22-godišnjih Gabrijel.

"Kuća dođe 10 tisuća eura, od Općine smo dobili oko četiri tisuće eura, što je super. Puno znači za nas mlade posto hoćemo ostati u selu, to je dobra donacija za nas. Super", smatra Gabrijel Ančić iz Normanaca.

Jer jedino se na taj način može očuvati selo i ponovno ga oživjeti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene